TISKOVÁ ZPRÁVA: Bankovky by měly vydržet alespoň deset let

Je konec papírových peněz na dohled? Necelých 27 % účastníků ankety, jejíž výsledky zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI), si myslí, že papírové peníze nepřežijí rok 2015. Naproti tomu přes 73 % respondentů je přesvědčeno o delší než desetileté životnosti papírového platidla.

PRAHA, 23. 12. 2015 – Je konec papírových peněz na dohled? Necelých 27 % účastníků ankety, jejíž výsledky zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI), si myslí, že papírové peníze nepřežijí rok 2015. Naproti tomu přes 73 % respondentů je přesvědčeno o delší než desetileté životnosti papírového platidla.

V rámci zářijového projektu České bankovní asociace (ČBA) ve spolupráci se společností Scio odpovídalo téměř 500 studentů středních škol, zda podle jejich názoru vydrží papírové peníze už jen o něco víc než jedno desetiletí. Podle 57 % studentů přes tento časový limit vydrží. Téměř pětina odpovídajících studentů předpokládá, že z trhu zmizí do 10 let, a čtvrtina si myslí, že zde budou navždy.

V následném online průzkumu byli vrcholoví bankéři zdrženlivější, protože 73 % věří v trvanlivost papírových peněz přes 10 let, zatímco méně jim předpovídá pět procent oslovených.

A jaká bude podle nich budoucnost bankovnictví? Podle 61 % studentů a 95 % bankéřů se budou rozšiřovat moderní technologie, jako jsou otisky prstů či scan oční rohovky, pro provádění plateb. V následujících deseti letech jako hlavní komunikační kanál bude podle studentů i bankéřů převládat internet, respondenti počítají i s využíváním mobilního telefonu.

V nedávném průzkumu zpravodajského serveru Novinky.cz, jehož se zúčastnilo téměř třináct tisíc čtenářů, se přes 90 % vyjádřilo, že papírové peníze jsou stále ještě potřebné, zatímco necelých deset procent je shledalo zbytečnými.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz.

Email: info@faei.cz

Další z rubriky [S] Pro média