TISKOVÁ ZPRÁVA: Etický kodex berou vážně jen ve čtvrtině firem

PRAHA, 14. 10. 2015 – Podle respondentů ankety, jejíž výsledky zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI), v 68 % firem sice mají sepsaný etický kodex, ale v celých 45 % jej považují za pouze formální dokument.

V téměř třetině všech firem, konkrétně ve 32 %, dokument shrnující firemní kulturu a hodnotový žebříček dokonce neznají vůbec. Jen v pouhých 23 % firem tedy etický kodex berou jako závazný soubor pravidel.

Tyto údaje odpovídají výsledkům nedávného zjištění poradenské společnosti KMPG, podle něhož mnoho firem podobné dokumenty nebo nastavená pravidla nastavena nemá, případně je jejich existence pouze formální. Více než třetina (36 %) dotázaných českých firem protikorupční pravidla nikterak nekodifikuje, což je více než středoevropský (29 %) i celosvětový průměr (20 %).

Přitom ne všichni zaměstnanci mají stejný hodnotový žebříček jako zaměstnavatelé, a proto jedním z prvních dokumentů, se kterými by se pracovník měl po nástupu seznámit, je soubor pravidel či etický kodex společnosti.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další z rubriky

Letos už český hrubý domácí produkt poroste

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky hrubého domácího produktu (HDP). Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí …

Daň ze štěstí se může týkat každého

Máváte tím kouzelným papírkem a blaženě se usmíváte – konečně jsem vyhrál, štěstí mi snad spadlo z nebe. Je to radost pochopitelná, ale trochu předčasná, protože než výhra v loterii, kurzové sázce či jiné hazardní hře z nebe dopadne až do výhercova klína, ztratí se 15 procent objemu.