První čtvrtletí přineslo více dlužníků v Moravskoslezském a Pardubickém kraji, ve zbytku ČR se situace zlepšila

Sdružení SOLUS eviduje obrovské rozdíly v platební morálce občanů v různých regionech České republiky. Zatímco na Mostecku má aktuální dluh po splatnosti v Registru fyzických osob 18 dospělých ze sta, ve Žďáru nad Sázavou je to v průměru jen 4,5.

V rámci celé České republiky evidovalo ke konci března sdružení SOLUS ve svém negativním registru dluh po splatnosti u 8,06 % dospělých obyvatel (ve srovnání s 8,09 % k 31. 12. 2015). To představuje více než 700 tisíc občanů s dluhem po splatnosti u jedné nebo více společností, které jsou zapojeny do činnosti sdružení SOLUS.

„Proti dlouhodobému trendu poklesu počtu dluhů po splatnosti v rámci celé České republiky jde v posledních měsících pouze Moravskoslezský kraj. Zde dlouhodobě po splatnosti dluží 10 dospělých občanů ze sta a situace se pomalu zhoršuje,“ uvádí Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Svůj závazek po splatnosti nebo alespoň jeho část uhradilo v prvním čtvrtletí letošního roku 170 tisíc občanů. Celková dlužná částka po splatnosti evidovaná v Registru fyzických osob sdružení SOLUS vzrostla za uplynulé tři měsíce o 1,163 miliardy Kč na více než 53 miliard korun.

Občanům nabízí sdružení SOLUS moderní a efektivní způsob, jak mohou svou platební morálku pravidelně ověřovat – prostřednictvím služby SMS Výpis. Touto cestou získá občan informaci o existenci případných dluhů po splatnosti evidovaných sdružením SOLUS během několika vteřin. Při využití aplikace v chytrém telefonu stojí druhý a další dotaz jen 30 Kč.

SOLUS je zájmovým sdružením právnických osob, jehož cílem je v rámci tzv. odpovědného úvěrování přispívat k prevenci předlužování klientů, k prevenci růstu počtu dlužníků v prodlení, ke zvyšování vymahatelnosti stávajících dluhů po splatnosti a ke snižování potenciální finanční ztráty věřitelů. Členové sdružení SOLUS se od roku 1999, kdy byl SOLUS zaregistrován a zahájil činnost, snaží minimalizovat finanční ztráty z poskytovaných služeb z důvodu, aby je v ceně poskytované služby nemuseli hradit dobří klienti.

Sdružení SOLUS k dnešnímu dni sdružuje řadu společností z různých ekonomických sektorů. Jsou mezi nimi nebankovní finanční instituce, banky, telekomunikační operátoři, distributoři energií a další společnosti. Všechny tyto společnosti mohou díky členství ve sdružení SOLUS a prostřednictvím registrů SOLUS efektivněji řídit riziko u služeb, které poskytují.

Záznamy evidované v Registru fyzických osob sdružení SOLUS mohou spotřebitelé ověřit prostřednictvím písemného výpisu nebo službou SMS Výpis, která využívá buďto strukturovanou SMS nebo vlastní aplikaci pro chytré telefony se systémem Android.

Další z rubriky Tiskové zprávy

Nadace Tomáše Berdycha podporuje dárcovství krevní plasmy

Tomáš Berdych se rozhodl podpořit myšlenku dárcovství krevní plasmy. Jeho nadace zahájila spolupráci s dárcovským centrem Plasma place. Stalo se tak v rámci Mezinárodního týdne dárcovství krevní plasmy, který má upozornit na vzrůstající význam této nenahraditelné tělní tekutiny pro moderní medicínu.

Pronajala si chalupu. A s ní i nevraživého souseda

Pronajmout si chalupu na dovolenou je běžná věc. Člověk čeká, že když zaplatí deset patnáct tisíc za měsíc, a v sezóně na žádaném místě za týden třeba i dvojnásobek, tak vše bude v pohodě. Jenže v takové chaloupce …

Pálenka z garáže je svátost, ale ilegální

Česko doslova přetéká ovocem. Zahrádkáři se radují, že bude hodně pálenky. A někteří si ji dělají doma ve sklepě nebo v garáži. Bývá to svátost a chlouba, ale kromě potenciálních zdravotních rizik jde především o …