TISKOVÁ ZPRÁVA: Stáváme se rájem autovraků

Přednost ojetému před novým vozidlem dávají respondenti ankety uspořádané Finančním a ekonomickým institutem (FAEI). Když budou kupovat automobil, v 56 % se rozhodnou pro ojetý vůz, zbývajících 44 % preferuje nové vozidlo. Potvrzuje se tak trend poslední doby.

PRAHA, 16. 9. – Přednost ojetému před novým vozidlem dávají respondenti ankety uspořádané Finančním a ekonomickým institutem (FAEI). Když budou kupovat automobil, v 56 % se rozhodnou pro ojetý vůz, zbývajících 44 % preferuje nové vozidlo. Potvrzuje se tak trend poslední doby.

Podle údajů Svazu dovozců automobilů prodej nových osobních aut na českém trhu vzrostl od ledna do srpna meziročně o téměř 22 %. Za prvních osm měsíců se prodalo 152 954 vozů. Tradičně nejvíce prodávala Škoda Auto, 48 720 vozů této značky tvoří téměř třetinu všech prodaných automobilů.

Naproti tomu trh s ojetými vozy cenově stagnuje a na českých silnicích se objevuje stále více nových automobilů. Výkupní ceny mohou podle odhadu společnosti Auto ESA meziročně klesnout až o 10 %, negativně je totiž ovlivňuje především dovoz stále starších a nekvalitních aut ze zahraničí. Počet dovezených ojetých vozů meziročně stoupl v prvním pololetí o 13 637 kusů. Z celkového počtu 72 538 dovezených ojetin bylo navíc plných 7825 vozů starších patnácti let.

Češi si navíc ze zahraničí dovážejí stále starší ojetiny. V letech 2013 a 2014 vedly dovozy aut ve staří od 6 do 10 let, avšak letos za prvních šest měsíců roku dávají Češi přednost vozům ve stáří od 11 do 15 let. Podle Sdružení automobilového průmyslu je v Česku registrováno téměř 5,1 milionu osobních aut s průměrným stářím 14,7 roku. Z toho 3,2 milionu aut je v provozu více než 15 let.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz.

Další z rubriky

Místo zvyšování mezd se bude propouštět

Zaměstnanci se začínají bát o práci a přestávají žádat zaměstnavatele o zvyšování mezd. Zaměstnavatelé zas přichází o zakázky a musí hledat úspory. V důsledku tohoto vývoje se sníží tempo růstu mezd. Mnohým …

Jak je to letos s dividendami?

Na Pražské burze je hned několik společností, které vyplácejí slušnou dividendu. Jak to ale bude letos, kdy je hospodaření společností, obchodování a výplata ovlivněna pandemií a z ní vyplývající situací?

V práci mrtvého brouka nehrajte. Prodraží se to

Za chyby se platí, s tím většina z nás tak nějak počítá. Ale když opravdu dojde na placení, je rázem po vyrovnanosti. Zvlášť, když jsme udělali chyby v práci a namísto výplaty si domů neseme smutný účet jak z filmové komedie – vytažení, vysušení, odbahnění. Na náhradu za způsobenou škodu však zaměstnavatel nemá nárok automaticky. Na druhou stranu i pouhá nevšímavost nás může stát hodně draho.