Ve Sněmovně se hraje o miliardy do našich kapes

Ve Sněmovně se hraje nejméně o čtyři miliardy korun, píše se v dnešním článku na portálu Finančního a ekonomického institutu (FAEI). O ty by se měli podělit všichni, kdo uzavřou životní pojistku umožňující uplatňovat daňové úlevy. O peníze by ale zároveň přišli zprostředkovatelé, kteří dosud ročně vydělají na provizích přes deset miliard. Změna, kterou navrhuje poslanec Ladislav Šincl (ČSSD), by to totiž provize snížila, jejich vyplácení by rozložila na delší období a navíc by znamenala jejich krácení při předčasném vypovězení pojistné smlouvy.

„Existuje část zprostředkovatelů, kterým o nějaké správné nastavení produktu vůbec nejde a místo toho nutí zákazníky ke zrušení stávající smlouvy a sjednání ‚nového‘ a ‚lepšího‘ pojištění. A ještě se přitom zaštiťují tím, že jednají v jejich zájmu a že zákazník dostává kvalitnější produkt,“ uvedla pro portál www.faei.cz  Kateřina Lhotská z poradenské společnosti Ernst&Young.

Rozdíly oproti tomu předchozímu a „horšímu“ jsou podle Lhotské zanedbatelné. Zprostředkovatel ale inkasuje vždy novou provizi.

„Pojišťovny před časem podlehly tlaku zprostředkovatelů a nechaly provize vyrůst do dnešních astronomických výšek,“ připomíná Lhotská. Ovšem aby je mohly vlastními silami snížit, tak by se musely mezi sebou dohodnout.

„Když si odmyslíme, že pravděpodobnost takové dohody je velmi malá, tak navíc hrozí, že by mohly být pojišťovny nařčeny z kartelové dohody se všemi důsledky, které z toho plynou,“ upozorňuje Kateřina Lhotská. Druhým důvodem pro regulaci pak podle ní může být to, že stát podporuje životní pojištění nebo alespoň jeho část daňovými úlevami. A tak mu jde o to, aby co nejvíce prostředků zůstalo těm, kterým je úleva poskytována – tedy občanům.

Aktuální návrh se objevil během projednávání novely zákona o pojišťovnictví. Jestli v konečné podobě zákona zůstane, nebo z ní bude vyškrtnut, není zatím jasné.

Šincl za něj totiž sklízí na jedné straně nadšené ovace, na druhé straně ostrou kritiku. Kritici se rekrutují zejména z tábora pojišťovacích zprostředkovatelů.

Nepostrádá to logiku, když si uvědomíme, že Češi ročně na pojistném zaplatí kolem 44 miliard korun. Zprostředkovatelé z nich dostanou skoro čtvrtinu. Nejčastější odměna za jednu smlouvu se pohybuje kolem 24 000 Kč.

Když se před časem významná poradenská společnost v průzkumu zeptala, jak vysoké provize za zprostředkování pojistek jsou, pohyboval se nejčastější laický odhad kolem 700 korun za jednu uzavřenou smlouvu.

Více informací na www.faei.cz

Další z rubriky Tiskové zprávy

Letní dovolená Čechů? Na dva týdny, v Čechách nebo po vlastní ose do Chorvatska

Dle aktuálního průzkumu Rondo Data se na letní dovolenou chystá 75 % Čechů, nejvíce z nich na dva týdny, 45 % ji stráví v Čechách. Když na dovolenou cestují, nejčastěji upřednostňují cestu po vlastní ose autem a na místě již mají objednané ubytování. Třetina lidí se letos chystá utratit za dovolenou do 5 tis. Kč …

U syndromu vyhoření platí, že nic na světě nevznikne náhle

Rozhovor
Syndrom vyhoření může postihnout každého. Podle lektorky společnosti 1. VOX a cvičitelky Pavly Svobodové nerozhoduje ani věk, ani povolání či pohlaví. „Na svých seminářích jsem se setkala s úspěšnými byznysmeny, s lidmi bez zaměstnání, ale i s lidmi velmi mladými a na první pohled zcela bezstarostnými, kteří syndromem vyhoření prošli,“ říká.