Třetině Čechů je podle průzkumu v práci zima, nejvíce v těchto dnech trpí stánkaři na vánočních trzích

Česko tento týden opět zasáhnou mrazy, podle předpovědi by se teploty okolo nuly měly držet až do Vánoc. Mrazivé počasí je nepříjemné především pro lidi, kteří pracují venku, chladno je ale často i lidem v nedostatečně vytápěných kancelářích. Na zimu na pracovišti si podle průzkumu společnosti Preventado stěžuje každý třetí pracující Čech, 42 % Čechů navíc nemá možnost teplotu v práci regulovat.

Teplota na pracovišti a ochrana zaměstnanců před chladem je předmětem nařízení vlády. Optimální teplota pro kancelářskou práci náročnou na pozornost by se měla pohybovat mezi 21 a 23° C. Společnost Preventado, která se zabývá ergonomií a ochranou zdraví při práci, v aktuálním průzkumu zjistila, že 34 % Čechů teplota v práci nevyhovuje, stěžují si hlavně na zimu. Zaměstnavatel je povinen zajistit odpovídající teplotu na pracovišti, případně ochranu před chladem. Podle našich poznatků jsou ale pracoviště často nedostatečně vytápěná, což potvrzují i výsledky průzkumu. Téměř 30 % pracujících Čechů navíc podle průzkumu vadí, že si teplotu v práci nemohou regulovat, komentuje výsledky Radim Pektor ze společnosti Preventado. Z průzkumu dále vyplynulo, že většina Čechů (59 %) preferuje teplotu mezi 20 a 22 stupni, ženy přitom vyžadují vyšší teplotu než muži.

Legislativní ochrana před zátěží chladem je důležitá především u profesí, které vykonávají práci venku. V případě poklesu teploty pod 10 °C musí být zaměstnanec vybaven speciálním tepelně izolačním oděvem, při teplotě 4 °C a méně má navíc nárok na rukavice, zimní obuv, teplý ochranný nápoj a každé dvě hodiny na přestávku v takzvané ohřívárně. „Legislativa také upravuje maximální dobu nepřetržité venkovní práce, při teplotách -10,1 až –20 °C by neměla přesáhnout jednu hodinu, do teploty 30 °C pak 30 minut, za nižších teplot by se venkovní práce neměla, až na výjimečné situace, vykonávat vůbec,“ vysvětluje Radim Pektor. Ze zkušeností společnosti Preventado jsou však tato opatření často podceňována, a to nejen zaměstnavateli, ale někdy i samotnými zaměstnanci, kteří nedodržují pravidelné přestávky a neoblékají se dostatečně teple. „Rizik podceněné ochrany před chladem je spoustu, od omrzlin a nachlazení až po ohrožení života podchlazením. Rizikovou skupinou jsou paradoxně živnostníci, na které se ochranná legislativní opatření nevztahují. Například prodejci na vánočních trzích často tráví na mrazu skoro celý den bez přestávek, svařák jako ochranný nápoj přitom nelze doporučit, alkohol totiž riziko podchlazení ještě zvyšuje. Doporučil bych jim například bateriově vyhřívané vesty, rukavice nebo ponožky,doplňuje Radim Pektor.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Tiskové zprávy

Začal Global Money Week 2024

Od pondělí 18. do neděle 24. března 2024 se v České republice koná 12. ročník celosvětové vzdělávací akce Global Money Week. Česká bankovní asociace letos v jeho rámci opět pořádá národní kolo finančně-vědomostní …

Jak zajistit pojištění kola proti krádeži

Plánujete pořízení nového jízdního kola, abyste si již brzy mohli užívat první jarní vyjížďky? Pak byste měli pamatovat na to, že krádeže kol jsou v České republice velice časté. Podle policejních odhadů je ročně …

Predikce ceny bitcoinu v roce 2024: Co říkají experti?

Rok 2023 pro bitcoin znamenal jízdu na horské dráze. Po rekordním růstu v roce 2021 zažila tato nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna (BTC) v roce 2022 prudký pokles a klesla pod 20 000 amerických dolarů (USD). V …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

O kolik zdražil řízek, guláš nebo smažák. Velké srovnání cen

Analýza
Restauracemi se v úvodu roku prohnala vlna skokového zdražování způsobená zvýšením DPH. Navzdory klesající inflaci jsou březnové ceny v průměru o osm procent vyšší než před rokem. O kolik ale za posledních pět let zdražila běžná jídla, jako je svíčková, řízek nebo guláš? Společnost Dotykačka poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) detailní údaje o růstu cen vybraných pokrmů.