V Česku stále dominuje vepřové

Názor
V České republice produkujeme třikrát více vepřového než hovězího masa. Drůbeží maso je druhé nejrozšířenější s mírným odstupem po vepřovém mase. Česko není v produkci masa soběstačné, musíme ho dovážet z Polska, Německa, Nizozemska, Irska a Španělska. Spíše, než bychom maso zpracovávali a následně vyváželi, tak se v rámci zahraničního obchodu zaměřujeme na vývoz živých zemědělských zvířat. 
Ilustrační foto: Depositphotos.com

Výrobci masa s ohledem na historický vývoj a změnu spotřebního chování lidí výrazně změnili strukturu produkce masa. Zatímco po nástupu komunistů v roce 1948 průměrný Čech zkonzumoval 33,3 kilogramu masa, na konci komunistické éry v roce 1989 to již bylo 97,4 kilogramu.

Zajímavé přitom je, jak se proměnily spotřebitelské preference. Zatímco v roce 1948 lidé konzumovali téměř stejné množství vepřového a hovězího masa, v roce 1989 již jednoznačně dominovalo vepřové maso. Popularitu postupně získávalo drůbeží maso, jehož spotřeba se v průběhu minulého režimu zvýšila téměř sedmkrát.

Po sametové revoluci se konzumace masa začala snižovat. Dnes průměrný Čech sní ročně téměř o dvacet kilogramů masa méně než na konci komunistického režimu. Nejoblíbenějším typem masa zůstává vepřové. Na druhé místo se posunulo drůbeží maso a až s velkým odstupem na třetím místě je hovězí maso. Konzumace ryb se za posledních 30 let téměř nezměnila a stále se pohybuje kolem pěti až šesti kilogramů na osobu za rok.

Zatímco v loňském roce zemědělce trápily nízké výkupní ceny jatečných prasat, letos je situace odlišná. Ve třetím čtvrtletí 2019 došlo k meziročnímu růstu cen jatečných prasat o 24,4 procenta. V průměru se jatečná prasata prodávala za 34,23 koruny za kilogram živé hmotnosti. Tento vývoj je zapříčiněn rostoucí poptávkou po vepřovém mase v zahraničí. Ta je vyvolána africkým morem prasat a nutností vybíjet chovy v Číně a dalších zemích. Ceny jatečného skotu ve třetím čtvrtletí 2019 meziročně klesly o 2,4 procenta. Naopak ceny jatečných kuřat se meziročně zvýšily o 1,9 %.

Struktura zahraničního obchodu České republiky v živočišné výrobě je zaměřena na vývoz živých zvířat, u kterého dosahujeme kladné obchodní bilance. Živá zvířata jsou přitom určena k dalšímu chovu i k porážce a zpracování na maso. Česká republika dosahuje záporné bilance zahraničního obchodu s masem. Dovoz vepřového, drůbežího i hovězího masa silně dominuje před vývozem. Česká republika tak ve výrobě masa není soběstačná a neobejde se bez dovozu ze zahraničí.

Autor je hlavní ekonom společnosti BH Securities
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Česko zůstává levným lánem a chlévem Evropy. Schodek zemědělství bude letos zřejmě opět rekordní

Zavřít reklamu ×
  1. Bodejť by ne, ceny hovězího se už v některých případech udávají za 10 dekagramů a jsou vyšší než za kilo vepřového, i když v poslední době – zajímavé , že po zrušení chovu v Letech , i to vepřové začíná sahat na hranici 200 Kč/kg.

Napsat komentář: Kysoň Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Kyberzločinec se natahoval pro 13 milionů korun, ale neuspěl

Průzkum
Více než polovina Čechů a Češek se dostala do situace, kdy se někdo snažil ukrást peníze z jejich účtu nebo platební karty. Vyplývá to z výsledků nejnovějšího průzkumu, který Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) poskytla technologická a platební společnost Mastercard. Podle České bankovní asociace (ČBA) je nejvyšší zachráněná částka u jednoho klienta 13 milionů korun.