bool(false)

V poměru vůči mzdě se nejdráže naobědvají Jihočeši

Průměrné mzdy v České republice kontinuálně rostou, nicméně zvyšují se také ceny některých komodit, například v gastronomii. Podle takzvaného TRC Indexu, který mapuje útraty Čechů za obědy v jednotlivých krajských městech, jsou na tom v republikovém srovnání pořadí průměrné mzdy a ceny obědů nejhůře Jihočeši. Nejlépe je na tom ve srovnání výdělku a ceny poledního menu Vysočina.

Srovnáme-li pořadí českých krajů podle průměrných mezd* a dle průměrné ceny obědů v krajských městech, nejhorším výsledkem disponují Jihočeši. Ti mají čtvrtou nejnižší průměrnou mzdu v republice (28 780 Kč), avšak v ceně obědů jsou jižní Čechy mezi 3 nejdražšími kraji společně s Prahou a jižní Moravou. Za oběd tam obyvatelé dají podle Ticket Restaurant® Card indexu v průměru 111,60 Kč.** Naopak lidé na Vysočině jsou na tom ve srovnání mezd a obědových cen nejlépe. Zatímco v žebříčku mezd v krajích jsou v polovině (29 140 Kč), obědy mají skoro nejlevnější v republice, hned po Olomouci. Zaplatí v průměru 101,70 Kč za jedno polední menu.

Horší bilanci v porovnání žebříčku mezd a cen obědů mají po Jihočeském regionu ještě kraje Zlínský a Karlovarský. V pořadí mezd jsou totiž na chvostu, ale ceny obědů se zde podle TRC indexu pohybují kolem 106 Kč za pokrm (Zlínský 106,40 Kč, Karlovarský 105,80 Kč). To je přibližně o 5 kč více než v krajích s nejlevnějšími „meníčky“. Oba žebříčky vede Praha, za ní následuje jižní Morava.

Ticket Restaurant® Card Index je sestavený z plateb více než 100 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. „V restauracích sledujeme poměrně dynamický růst plateb za obědy už déle než rok. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst hned o 2 koruny a 30 haléřů. Souvislost to má právě s nízkou nezaměstnaností a s ní spojeným zvyšováním mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Restaurace pak také promítají do ceny jídel zvýšené náklady zdražených surovin,“ vysvětluje Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred.

„Aktuální celorepublikový průměr ceny jednoho oběda je 111,90 Kč, tolik jsme v průměru zaplatili za oběd v prosinci 2017. Hodnotu stravenky vyšší než 100 Kč přitom poskytuje svým zaměstnancům jen 27 % firem, myslíme tu papírovou. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ dodává Brych.

*průměrná hrubá mzda v krajích ČR podle ČSÚ za 4Q2017
**průměrná cena oběda v kraji dle TRC indexu za 4Q2017

Sdílet:
{{ comments.toggle_text }}

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Tiskové zprávy

UNIQA slaví čtvrtstoletí svého působení na českém pojistném trhu

V těchto dnech uplynulo právě 25 let od založení Česko-rakouské pojišťovny „na zelené louce“. Za jejím zrodem stál zejména zájem největší rakouské pojišťovny Bundesländer proniknout co nejdříve na trhy východní Evropy po změnách, které přinesl rok 1989. Bundesländer byl hlavní složkou pozdějšího evropského …

Flexibilní parní turbíny podporují provoz obnovitelných zdrojů

Podíl přímé výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů – zejména fotovoltaických a větrných elektráren – v posledním desetiletí stoupl a navýšilo se i energetické využití biomasy. To klade nové nároky i na provoz klasických tepelných a vodních elektráren, ke slovu se tak dostávají technologické inovace.

Nejčtenější

Brigádníky nenaláká ani 150 korun na hodinu

Firmy už od konce dubna hledají brigádníky na nadcházející letní měsíce. Jenže zájem je malý, klesá. Lidé, kteří mají přece jen o brigády zájem, nedokáží zdaleka pokrýt všechna volná pracovní místa. Podle údajů …

Příští sčítání lidu chceme udělat co nejkomfortnější, říká statistik Robert Šanda

Rozhovor
Zapojit se do sčítání v roce 2021 bude mnohem jednodušší. Kromě toho, že si občané budou moci vybrat, jakou formou budou vyplňovat sčítací formuláře, nebudou o sobě muset uvádět citlivé údaje. „Například nebudeme nic zjišťovat o příjmech, majetku nebo zdravotním stavu,“ vysvětluje Robert Šanda, ředitel odboru statistiky obyvatelstva ČSÚ (Český statistický úřad).
Rolovat nahoru