Za průměrnou cenu oběda v hlavním městě zaplatí lidé 203 koruny, což je nejvyšší částka v historii. Před dvěma lety to bylo necelých 145 korun. Společnost Sodexo Benefity předpokládala, že hranici dvou set korun překoná cena poledního menu až v prosinci.
Praha: 203 Kč
Středočeský kraj: 193,3 Kč
Jihomoravský kraj: 188,3 Kč
Jihočeský kraj: 182,4 Kč
Plzeňský kraj: 186,2 Kč
Liberecký kraj: 177,4 Kč
Královehradecký kraj: 176,7 Kč
Pardubický kraj: 177,0 Kč
Zlínský kraj: 164,2 Kč
Olomoucký kraj: 160,8 Kč
Moravskoslezský kraj: 173,4 Kč
Kraj Vysočina: 160,1 Kč
Ústecký kraj: 160,3 Kč
Karlovarský kraj: 162,0 Kč
Česká republika – průměr: 179,3 Kč
Zdroj: Sodexo Benefity
„Jak jsme predikovali na začátku října, tak se i stalo, byť jsme očekávali, že nad dvě stě korun se obědy v Praze přehoupnou až v prosinci,“ poznamenal Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.
Nejlevnější Vysočina
Druhou nejvyšší částku platili v listopadu za obědy obyvatelé Středočeského kraje, a to 193,20 Kč.
Právě tento region by už brzy mohl, stejně jako Praha, překonat dvousetkorunovou hranici za průměrné polední menu.
„Lze předpokládat, že zdražování nekončí. Vysoké náklady na energie a na potraviny se totiž do restauračních cen promítají se zpožděním a pořád je ještě dost podniků, které mají ceny elektřiny a plynu zafixované do konce letošního roku,“ řekl Michelfeit.
Zatím nejméně zaplatí strávníci za obědy na Vysočině (160,10 Kč), v Ústeckém (160,30 Kč) a Olomouckém kraji (160,80 Kč). I zde se ovšem ceny jídla patrně zvýší. Současně platí, že obědy nezdražují ve všech regionech stejnou rychlostí.
„Zatímco na zmiňované Vysočině a na Ústecku zdražilo obědové menu od ledna do listopadu zhruba o patnáct korun, ve Středočeském kraji to bylo bezmála o šestadvacet korun. Nominálně nejvyšší růst jsme zaznamenali na jihu Čech a to o dvacet osm korun, což je dokonce o korunu více, než v Praze, kde se ceny od ledna do listopadu zvedly o 26,90,“ konstatoval Michelfeit.
Češi na jídle šetří
Podle aktuálního průzkumu společnosti Edenred, který má redakce FAEI.cz rovněž k dispozici, letos v září vůbec poprvé od začátku koronavirové pandemie poklesla v meziměsíčním srovnání průměrná útrata Čechů za oběd. Konkrétně to oproti srpnu bylo o 40 haléřů na 167,40 koruny. Pokles přitom přišel v době, kdy inflace přesáhla 18 procent a ceny jídel v restauracích letí trvale vzhůru.
„Levnější jídla, která si nyní vybíráme, nemusejí dosahovat kvalit toho, na co jsme byli zvyklí, trpí tím vyváženost a pestrost stravy. Ruku v ruce s tím jsou navíc restaurace kvůli snížené kupní síle lidí tlačeny do snižování svých nákladů,“ řekla členka vedení Edenredu Aneta Martišková.
Pokud tento trend potrvá, tak v kombinaci s nižší návštěvností může mnohé restauratéry vést podle jejího názoru k úvahám, jak naložit v budoucnu se svým podnikáním. Restaurace ve třetím kvartálu zažily pokles a jejich tržby se nacházely asi dvacet procent pod průměrem roku 2019.
Skončit by mohlo skoro osm procent podniků. „Hotely a restaurace po dvou covidovou letech viděly šanci k návratu k normálu. Ten ovšem netrval dlouho, protože poslední tři měsíce byly pro restaurace a hotely spíše zklamáním, zohledníme-li sezónnost,“ sdělil redakci FAEI.cz hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.