V Praze na oběd za dvě stovky, brzy to čeká i další kraje

Cena obědu překonala další milník. V Praze musí strávník zaplatit za průměrné polodní menu už více než dvě stě korun. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice. Cenovou analýzu má redakce FAEI.cz k dispozici. Zatím rekordní cena za oběd přitom není pravděpodobně konečná, jídlo nejspíš podraží i v následujících měsících.
Ceny obědů v posledních měsících výrazně narostly, a není to konec. Ilustrační foto: Pixabay.com

Za průměrnou cenu oběda v hlavním městě zaplatí lidé 203 koruny, což je nejvyšší částka v historii. Před dvěma lety to bylo necelých 145 korun. Společnost Sodexo Benefity předpokládala, že hranici dvou set korun překoná cena poledního menu až v prosinci.

„Jak jsme predikovali na začátku října, tak se i stalo, byť jsme očekávali, že nad dvě stě korun se obědy v Praze přehoupnou až v prosinci,“ poznamenal Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Nejlevnější Vysočina

Druhou nejvyšší částku platili v listopadu za obědy obyvatelé Středočeského kraje, a to 193,20 Kč.

Právě tento region by už brzy mohl, stejně jako Praha, překonat dvousetkorunovou hranici za průměrné polední menu.

„Lze předpokládat, že zdražování nekončí. Vysoké náklady na energie a na potraviny se totiž do restauračních cen promítají se zpožděním a pořád je ještě dost podniků, které mají ceny elektřiny a plynu zafixované do konce letošního roku,“ řekl Michelfeit.

Zatím nejméně zaplatí strávníci za obědy na Vysočině (160,10 Kč), v Ústeckém (160,30 Kč) a Olomouckém kraji (160,80 Kč). I zde se ovšem ceny jídla patrně zvýší. Současně platí, že obědy nezdražují ve všech regionech stejnou rychlostí.

„Zatímco na zmiňované Vysočině a na Ústecku zdražilo obědové menu od ledna do listopadu zhruba o patnáct korun, ve Středočeském kraji to bylo bezmála o šestadvacet korun. Nominálně nejvyšší růst jsme zaznamenali na jihu Čech a to o dvacet osm korun, což je dokonce o korunu více, než v Praze, kde se ceny od ledna do listopadu zvedly o 26,90,“ konstatoval Michelfeit.

Češi na jídle šetří

Podle aktuálního průzkumu společnosti Edenred, který má redakce FAEI.cz rovněž k dispozici, letos v září vůbec poprvé od začátku koronavirové pandemie poklesla v meziměsíčním srovnání průměrná útrata Čechů za oběd. Konkrétně to oproti srpnu bylo o 40 haléřů na 167,40 koruny. Pokles přitom přišel v době, kdy inflace přesáhla 18 procent a ceny jídel v restauracích letí trvale vzhůru.

PSALI JSME:
Lidé si během pandemie zvykli vařit doma. Kvůli inflaci teď začínají na jídle šetřit

„Levnější jídla, která si nyní vybíráme, nemusejí dosahovat kvalit toho, na co jsme byli zvyklí, trpí tím vyváženost a pestrost stravy. Ruku v ruce s tím jsou navíc restaurace kvůli snížené kupní síle lidí tlačeny do snižování svých nákladů,“ řekla členka vedení Edenredu Aneta Martišková.

Pokud tento trend potrvá, tak v kombinaci s nižší návštěvností může mnohé restauratéry vést podle jejího názoru k úvahám, jak naložit v budoucnu se svým podnikáním. Restaurace ve třetím kvartálu zažily pokles a jejich tržby se nacházely asi dvacet procent pod průměrem roku 2019.

Skončit by mohlo skoro osm procent podniků. „Hotely a restaurace po dvou covidovou letech viděly šanci k návratu k normálu. Ten ovšem netrval dlouho, protože poslední tři měsíce byly pro restaurace a hotely spíše zklamáním, zohledníme-li sezónnost,“ sdělil redakci FAEI.cz hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

PSALI JSME:
Polovina firem přidá zaměstnancům na jídlo až příští rok

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Covid jako šance. Malí farmáři prodali více vína i bioproduktů

Analýza
Ve všeobecné vlně stížností mnoha firem, jak koronavirová pandemie negativně dopadla na jejich podnikání, existují i výjimky. Mezi ty překvapivé patří drobní zemědělci, kteří si i v tak těžké situaci dokázali poradit a v druhé vlně pandemie dokonce zaznamenali zvýšený zájem například o víno nebo bio lokální produkty.