Válek chce do hry vrátit PCR testování. Jde o epidemiologicky i ekonomicky rozumný krok

Názor
Pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na dnešní tiskové konferenci představitelů předpokládané nadcházející vlády uvedl, že by jako „vstupenka“ do restaurací, gastrozařízení a obecně provozoven sektoru služeb mohl sloužit dostatečně čerstvý negativní PCR test. Válek doplnil, že si je jistý, že existuje kapacita pro dostatečné testování tímto typem testů.
Podle Válka by se PCR testy museli prokazovat také očkovaní lidé, pokud jim od druhé dávky uplynulo více než šest měsíců a dosud nemají dávku třetí. Ilustrační foto: Pixabay.com

Umožnění přístupu lidem s negativním PCR testem má svojí epidemiologickou i ekonomickou logiku. Platí totiž, že také očkovaní lidé mohou nákazu covid-19 přenášet. Například vakcína Janssen, kterou se nadále očkují lidé například na Hlavním nádraží Praha, má podle studie zveřejněné v listopadu ve vědeckém žurnálu Science aktuálně účinnost proti přenosu nákazy pouze zhruba třináct procent.

Čerstvý PCR test je tedy v řadě případů mnohem spolehlivějším dokladem bezinfekčnosti, než doklad o plném očkování. Podle Válka by se PCR testy museli prokazovat také očkovaní lidé, pokud jim od druhé dávky uplynulo více než šest měsíců a dosud nemají dávku třetí.

Krok má smysl i ekonomicky, neboť prokazování PCR testy by mělo umožnit přístup do provozoven služeb i lidem, kteří očkování odmítají.

PSALI JSME:
Protilátky jí strmě narůstají, očkovaná ale být nemůže

Nastupující Fialova vláda totiž na zmíněné tiskové konferenci zopakovala, že povinné očkování zavádět nehodlá. V dospělé populaci ČR tak i v příštích dlouhých měsících mohou přetrvávat až nižší desítky procent osob, které očkovány nejsou.

Jejich trvalejší odliv z restaurací a dalších provozoven služeb samozřejmě znamená citelný pokles příslušných tržeb, v řádu desítek procent. Pokud se tito lidé alespoň zčásti vrátí, návštěvnost daných podniků se zlepší. A to i proto, že mezi očkovanými se zmírní tendence ke spontánnímu lockdownu.

Bude totiž zajištěno, že zařízení navštěvují buď pouze ti, co jsou poměrně čerstvě plně naočkováni, nebo ti, kteří disponují negativním PCR testem. Opadne tak obava z přenosu nákazy. Do daného podniku, třeba restaurace, tak zavítají ochotněji i ti, kteří se nyní zdráhají tak učinit.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Očkujte se. Nejen proti covidu, ale i proti chřipce, apeluje pojišťovna a lékaři

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Zdraví

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

O kolik zdražil řízek, guláš nebo smažák. Velké srovnání cen

Analýza
Restauracemi se v úvodu roku prohnala vlna skokového zdražování způsobená zvýšením DPH. Navzdory klesající inflaci jsou březnové ceny v průměru o osm procent vyšší než před rokem. O kolik ale za posledních pět let zdražila běžná jídla, jako je svíčková, řízek nebo guláš? Společnost Dotykačka poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) detailní údaje o růstu cen vybraných pokrmů.