Vánoční tradice – jaké jsou u nás a kde se inspirovat, pokud chcete zkusit něco nového?

Vánoce jsou o tradicích, rodině, setkávání, obdarovávání, dobrém jídle a pití – a to všude na světě. Pokud byste svoje oslavy rádi trochu ozvláštnili, inspirujte se zvyky ze zahraničí i nabídkou ne úplně tradičních vánočních drinků, které pomohou doladit atmosféru! Vyzkoušejte třeba medový Božkov Republica Honey, místo cukroví si dopřejte Baileys Original Irish Cream a po návratu z půlnoční nebo vánoční procházky se zahřejte horkým Bavorákem!
Celý dům provoní sladkosti podle receptů děděných po generace nebo vaječný likér. Foto: STOCK Plzeň-Božkov

Co mají společného Vánoce ve Francii a Americe? Krocana jako hlavní chod! Dárky nosí Pere Noel, v USA Santa Claus, zatímco v Itálii s nimi přichází čarodějnice Befana. Asi nejzvláštnější podobu má pak „Ježíšek“ v Argentině – dárky přináší kůň Magi. Tomu je pak potřeba připravit seno a vodu.

V přímořských zemích jedí často na Štědrý den mořské plody, v hispánských státech potom vepřové maso, anebo dokonce páva. V Japonsku si myslí, že na Vánoce patří na stoly kuře a la KFC. A asi nejexotičtější vánoční zvyk mají ve Venezuele – na vánoční mše jezdí na kolečkových bruslích a v kostýmech. To ve sněhu raději nezkoušejte.

Tradice vždycky odpovídají podmínkám i charakteru národa. A tak v Česku přijde Ježíšek, rodiny prostírají u stolu o jeden talíř navíc pro případného pocestného a pod talíř se dává kapří šupina. Na stole je nejčastěji ryba a bramborový salát, vánoční pohoda se tvoří už několik týdnů předem při pečení cukroví. Celý dům provoní sladkosti podle receptů děděných po generace nebo vaječný likér.

Pomocníkem při pečení bývají likéry od značky Božkov, moderní verze cukroví využívají také lahodný a krémový Baileys Original Irish Cream. K Vánocům patří neodmyslitelně i pohádky, které dolaďují atmosféru při rozbalování dárků a při vychutnávání rodinné pospolitosti. Tu podtrhnou i vánoční drinky, které si během vánočních svátků připravíte v pohodlí domova během pár minut.

Tipy na míchané nápoje:

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

HORKÝ BAVORÁK

Do sklenice nalijte 4 cl Fernet Stock Citrus nebo Original, přilijte 12 cl tonicu a zahřejte ideálně na 70 stupňů.

Na závěr ozdobte plátkem čerstvého citronu. Všem známá chuť populárního „Bavoráka“ navíc odhalí v horké verzi nové ovocné tóny.

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

BOŽKOV GROG

Do sklenice nebo hrníčku nalijte 6 cl Božkov Original a zalijte horkou vodou. Podle chuti přidejte cukr nebo citron. Na závěr ozdobte plátkem čerstvého citronu.

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

 

 

BOŽKOV ČERNÝ

Do sklenice nebo hrníčku nalijte 6 cl Božkov Černý, přilijte 15 cl horké vody a podle chuti přidejte cukr. Na závěr ozdobte pomerančem.

 

 

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

BOŽKOV VAJEČŇÁK SE ŠLEHAČKOU

Do skleničky nalijte 6 cl Božkov Vaječný likér a ozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou. Můžete dozdobit nastrouhanou čokoládou nebo skořicí.

 

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

AMUNDSEN MINT TEA

Do sklenice nalijte 4 cl vodky Amudsen a přilijte 15 cl horkého mátového čaje. Na závěr přidejte včelí med a citron.

 

 

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

AMUNDSEN GINGER TEA

Do sklenice nalijte 4 cl vodky Amudsen a přilijte 15 cl horkého zázvorového čaje. Na závěr přidejte včelí med a citron.

 

 

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

BARTIDA BRAZILSKÁ KÁVA

Do vysoké sklenice nalijte 3 cl Bartida Slivovice, přilijte 15 cl horké překapávané kávy a 1 cl Mixer Kokos. Na závěr ozdobte smetanovou pěnou, muškátovým oříškem a pomerančovou kůrou.

 

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

BARTIDA FROZEN PRINCESS

Do vysoké sklenice nalijte 4 cl likéru Bartida Hruška, přilijte 12 cl jablečného džusu a 2 lžičky medu. Na konec ozdobte hřebíčkem a badyánem.

 

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

 

BAILEYS HOT CHOCOLATE

Ohřejte 220 ml mléka pomocí přístroje na espresso a nechte ho po dobu 10 minut zchladnout. Vmíchejte 28 g čokoládového prášku a přilijte jednoho panáka Baileys Irish Cream Original. Ozdobte strouhanou čokoládou, marshmallows nebo šlehačkou.

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

CAPTAIN COLA

Do vysoké sklenice nasypte led, přilijte jeden díl Captain Morgan Original Spiced Gold a dolijte colou. Ozdobte plátky limetky.

 

 

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

PASSION FRUIT BERRY

Do sklenice nalijte 4 cl Legendario Ronssé Punch au Rhum, 15 cl brusinkového džusu, 0,5 cl šťávy z mučenky a 0,5 cl Fernet Stock Citrus. Ozdobte badyánem a kůrou z citronu.

 

 

Foto: STOCK Plzeň-Božkov

LEGENDARIO RONSSÉ TONIC

Vysokou sklenici naplňte ledem, přilijte 4cl Legendario Ronssé Punch au Rhum, dolijte 15-20 cl vašeho oblíbeného tonicu a zastříkněte 2 střiky Angostura. Na závěr ozdobte čerstvými jahodami, malinami a snítkou máty.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Tiskové zprávy

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Češi se bojí nejistoty. Zahraniční letní dovolenou letos vůbec neplánuje třetina lidí

Průzkum
Je to bída, hořekují zástupci cestovních kanceláří na adresu předprodejů letošních letních dovolených, tzv. First Minute. Češi si v době před koronavirem objednávali téměř polovinu letních zájezdů předem, v roce 2020 to bylo jen devět procent, a loni plánovala pořídit si letní dovolenou do konce roku 2021 v rámci First Minute nabídek zhruba pětina Čechů. Vyplývá to z průzkumu ERV Evropské pojišťovny.