Velké srovnání platů a cen obědů. Nejdražší jsou jižní Čechy, nejlevnější Vysočina

Analýza
Kde je možné si dát v restauraci nejdražší, respektive nejdražší oběd, pokud ceny jídla porovnám s výší mzdy? Výsledek takzvaného TRC Indexu, který mapuje útraty Čechů za obědy v jednotlivých krajských městech, skončil poměrně překvapivě. Nejhůře jsou na tom Jihočeši, nejlépe naopak ti, co si dají „gáblík“ na Vysočině.
Jednoznačně nejvyšší platy i nejdražší obědy jsou v Praze. Foto: Pixabay

Na úvod je třeba říct, že jde o průměr. Samozřejmě je možné v každém regionu najít restauraci, kde následující údaje nebudou zcela sedět – ať už, že tam bude v porovnání s danou mzdou jídlo levnější, nebo dražší. I tak jde o zajímavá čísla, která do jisté míry vypovídají o životní pohodě v jednotlivých krajích.

Takže: Srovnáme-li průměrné mzdy v České republice s průměrnou cenou obědů, nejhůře jsou na tom obyvatelé Jihočeského kraje. Mají totiž čtvrtý nejnižší plat (28 780 korun), avšak v cenách obědů patří spolu s Prahou (a středními Čechami) a s jižní Moravou k třetím nejdražším regionům. Podle Ticket Restaurant Card indexu tam lidé v průměru zaplatí za polední „meníčko“ 111,60 korun.

MILIONY TRANSAKCÍ

Ticket Restaurant Card index je sestavený z plateb více než 100 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích ve všech regionech.

„Aktuální celorepublikový průměr ceny jednoho oběda je 111,90 korun, tolik jsme v průměru zaplatili za oběd v prosinci 2017. Hodnotu stravenky vyšší než 100 korun přitom poskytuje svým zaměstnancům jen 27 procent firem, myslíme tu papírovou. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ konstatuje Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred.

CENOVĚ NEJPŘIJATELNĚJŠÍ VYSOČINA

Spokojení – aspoň podle srovnání výše platů a cen obědů – mohou být naopak obyvatelé Vysočiny. V žebříčku mezd jsou sice v polovině (29 140 korun), ovšem obědy mají skoro nejlevnější – hned po Olomouci. Zaplatí za ně v průměru 101,70 korun.

Do horší kategorie patří rovněž Zlínský a karlovarský kraj, které se umístily za nejhoršími jižními Čechami. V pořadí mezd jsou totiž na chvostu, ale ceny obědů se zde podle TRC indexu pohybují okolo 106 korun za jeden pokrm. To je přibližně o 5 korun více než v krajích s nejlevnějšími obědy. Jednoznačně nejvyšší platy i nejdražší obědy jsou přitom v Praze.

Průměrná mzda a cena obědu (údaje za čtvrté čtvrtletí 2017)

Praha (a střední Čechy): mzda: 39 173 Kč / oběd: 123,30 Kč
Karlovarský kraj: mzda: 27 810 Kč / oběd: 105,80 Kč
Ústecký kraj: mzda: 29 158 Kč/ oběd: 103,70 Kč
Liberecký kraj: mzda: 29 528 Kč/ oběd: 109,30 Kč
Plzeňský kraj: mzda: 30 827 Kč / oběd: 109,50 Kč
Královéhradecký kraj: mzda: 29 153 Kč / oběd: 107,50 Kč
Pardubický kraj: mzda: 29 029 Kč / oběd: 106,90 Kč
Kraj Vysočina: mzda: 29 140 Kč / oběd: 101,70 Kč
Jihomoravský kraj: mzda: 30 875 Kč / oběd: 116,70 Kč
Zlínský kraj: mzda: 28 406 Kč / oběd: 106,40 Kč
Olomoucký kraj: mzda: 28 614 Kč / oběd: 101,50 Kč
Moravskoslezský kraj: mzda: 28 843 Kč / oběd: 102,20 Kč

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

O kolik zdražil řízek, guláš nebo smažák. Velké srovnání cen

Analýza
Restauracemi se v úvodu roku prohnala vlna skokového zdražování způsobená zvýšením DPH. Navzdory klesající inflaci jsou březnové ceny v průměru o osm procent vyšší než před rokem. O kolik ale za posledních pět let zdražila běžná jídla, jako je svíčková, řízek nebo guláš? Společnost Dotykačka poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) detailní údaje o růstu cen vybraných pokrmů.