Nouzová opatření byla zavedena v závěru zimy, tedy v období, kdy práci ve vinohradech obstarává méně lidí. Většina vinařství proto mohla pokračovat v práci téměř ve standardním režimu. Podle vinařů by se ale situace mohla už brzy výrazně zhoršit.
„Tuzemští vinaři, stejně jako zemědělci nebo ovocnáři, musí na některé práce využívat zahraniční pracovníky. Jde například o takzvané zelené práce nebo sběr hroznů, na které se dlouhodobě nedaří získávat pracovníky z Česka. Pokud by nadále trvalo omezení mezinárodního cestování, byl by to pro vinaře zásadní problém,“ řekl prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.
Zahraniční posily budou potřeba zřejmě už v květnu. Vinaři proto doufají, že se brzy uvolní podmínky alespoň pro mezinárodní cesty. „Více lidí do vinohradů potřebujeme hlavně od května do července. Náhradu za pracovníky ze zahraničí bychom hledali jen stěží. Přestože na vinicích používáme moderní stroje, lidská práce je pro některé specifické činnosti zatím nenahraditelná,“ upozornil ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.
Podle Ivy Šantové, ředitelky střediska vinařství Víno Blatel nastane problém i při sklizni. „Je to jediné období roku, kdy máme více brigádníků, a to i ze zahraničí,“ poznamenala. Čechy do vinohradů zatím nepřivedla ani rostoucí nezaměstnanost. Většina vinařství doposud nezaznamenala zvýšený zájem o zaměstnání.
Problém pro menší
I v nouzovém stavu se ovšem ukazuje, že poptávka po víně mezi konzumenty trvá. Dobrá zpráva to ovšem není pro všechny vinaře. Záleží totiž na tom, komu své produkty dodávají. Nejhůře jsou na tom ti, kteří svá vína nabízejí prostřednictvím vinoték a restaurací. U nich poklesly prodeje mnohdy až o 80 procent.
Všichni vinaři bez rozdílu také sčítají škody, které pro ně představují zákaz pořádání degustací, koštů, promo akcí a slavnostních zahájení sezony, které používají jako svůj efektivní nástroj propagace. Ostatně omezení se dotklo i velkých vinařských akcí, například soutěže Concours Mondial de Bruxelles, která je některými považována za jakési vinařské mistrovství světa, kam se každoročně sjíždí naprostá špička mezi vinaři i degustátory.
Loni se konalo ve Švýcarsku, na letošní rok připadlo pořadatelství Brnu. Prestižní akce se měla uskutečnit první květnové dny. Jenže se musela odsunout. „Vzhledem k aktuální situaci ohledně koronaviru se původní termín odkládá,“ uvedli organizátoři na svých internetových stránkách.
Na kdy, to zatím nesdělili. Jednou z variant je konec června. Šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec však ani to nepovažuje za příliš reálné. „Každým dnem sledujeme vývoj situace. Pokud by současná opatření měla trvat déle, zmáčkne se červené tlačítko a přípravy zastavíme,“ řekl iDnes.cz Machovec. Další možností je začátek září, poslední možností pak odložení soutěže o celý rok.
Soutěž pro tisíce vín
Nejde přitom o žádnou běžnou akci. Má se na ní degustovat více než devět tisíc vzorků vín z celého světa. Vína hodnotí zkušení experti z celého světa, přičemž jejich hlavním úkolem je vybrat vína výborné kvality bez ohledu na jejich etiketu či prestiž.
Nejde o jedinou vinařskou akci, do níž negativně zasáhla současná pandemie. Odsouvají se například také 53. Valtické vinné trhy, které se měly konat rovněž začátkem května. Jde přitom o nejstarší celostátní soutěž vín s mezinárodní účastí v České republice, která navazuje na více než stopadesátiletou historii vinných trhů ve Valticích. Profesionální degustátoři každoročně hodnotí bezmála tisícovku vín.
Podle předsedy společnosti Valtické vinné trhy Marka Šťastného se akce nemohla konat ani v pozměněném termínu pouze za války a bezprostředně po ní. „Vzhledem k tomu, že příprava takto prestižní soutěže trvá téměř rok, nejsme bohužel schopni ani lidsky, ani technicky zajistit řádné uspořádání akce v tradičním termínu, tedy druhý víkend v květnu. Věříme ale, že se to v letošním roce podaří,“ uvedl pro iDnes.cz Šťastný.