Za obyčejný oběd v restauraci brzy přes 200 korun

Všeobecná vlna zdražování se nevyhýbá ani oblíbeným poledním jídlům v restauracích. Jejich průměrná cena už překročila 170 korun. V Praze, kde jsou tato menu tradičně nejdražší, přitom zbývá k překročení dvousetkorunové hranice jen pět korun. Je tedy pravděpodobné, že ještě letos tuto úroveň překročí.
Ceny letí nahoru, zdražují i obyčejná jídla v hospodách a restauracích. Ilustrační foto: Pixabay.com

Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, což je největší tuzemský poskytovatel zaměstnaneckých benefitů. Redakce FAEI.cz má tyto výsledky k dispozici.

„Vzhledem k tomu, že meziroční míra inflace dosáhla v září osmnácti procent, což je nejvíce od roku 1993, a její pokles pod desetiprocentní hranicí očekávají odborníci nejdříve v polovině příštího roku, je jisté, že v Praze lidé budou v průměru dvě stě korun za oběd platit ještě v tomto roce. A s vysokou mírou pravděpodobnosti se k nim připojí i Středočeši,“ konstatoval Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Připomněl, že na začátku roku stál průměrný oběd o 20 korun méně. Nejlevněji bylo v září v Olomouckém kraji, kde strávníci zaplatili v průměru za polední menu necelých 153 korun. Druhým nejlevnějším krajem byla Vysočina se 154 korunami.

PSALI JSME:
„Oběd? Bohužel, skončili jsme po 25 letech.“ Zavřených hospod a jídelen jsou už stovky

Kolik kde stojí oběd
Hlavní město Praha: 195 Kč
Středočeský kraj: 186 Kč
Plzeňský kraj: 181 Kč
Jihomoravský kraj: 180 Kč
Jihočeský kraj: 176 Kč
Liberecký kraj: 171 Kč
Pardubický kraj: 170 Kč
Královéhradecký kraj: 169 Kč
Moravskoslezský kraj: 166 Kč
Karlovarský kraj: 159 Kč
Zlínský kraj: 157 Kč
Ústecký kraj: 156 Kč
Kraj Vysočina: 154 Kč
Olomoucký kraj: 153 Kč
Zdroj: Sodexo

PSALI JSME:
Za kolik bude letos v restauraci svatomartinská husa?

Roční zvyšování cen

Ceny obědů přitom kontinuálně rostou už dvanáctý měsíc v řadě. „Směrem vzhůru zamířily na podzim loňského roku, krátce po uvolnění všech covidových restrikcí,“ uvedl Michelfeit. Dodal, že každý měsíc stoupala cena o jednu až dvě koruny. Září ovšem přineslo výraznější skok – o více než pětikorunu.

„Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo,“ konstatoval Michelfeit.

„Růst provozních nákladů v důsledku inflace je pro majitele restaurací stejně drtivý, jako růst cen pro všechny ostatní. Navíc se na inflaci výrazně podílí růst cen masa, které v srpnu i v září meziročně zdražilo o více než dvacet procent,“ dodal.

PSALI JSME:
Polovina firem přidá zaměstnancům na jídlo až příští rok

Ze statistik je rovněž možné vyčíst, že obědů se jako první zřeknou lidé, kteří nemají k dispozici stravenky. Potvrzuje to i Unie zaměstnavatelských svazů České republiky, podle níž ti, kteří mají stravenky, chodí na oběd do restaurací dvakrát častěji než ti, kteří místo nich mají nezdaněnou hotovost v podobě paušálu nebo dokonce nedostávají žádný příspěvek.

„Stravenka je tak jednou z mála účinných věcí, které mohou zbrzdit současný odliv strávníků z restaurací a zároveň přilepšit rozpočtům domácností,“ tvrdí Jan Michelfeit. Zaměstnanec ze stravenek neodvádí žádné daně ani pojistné a daňová zátěž je pouze na straně zaměstnavatele.

Zdražuje také pivo

Vedle jídla zdražují v restauracích také nápoje včetně piva. Například Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar zdražil od října většinu produktů v průměru o 1,70 koruny na půllitru.

„Jde v průměru o osm procent, přičemž inflace, tedy meziroční růst spotřebitelských cen, přesáhla v červnu i červenci hranici sedmnáct procent,“ citovala ČTK ještě před zvýšením cen mluvčího Prazdroje Zdeňka Kováře.

PSALI JSME:
Budvar zdraží pivo o desetinu. Výrazně zdražují i další pivovary

Připomněl, že se pivovar – stejně jako celá tuzemská ekonomika – potýká s trvalým a v posledních měsících výrazně akcelerujícím růstem cen vstupů, které tvoří podstatnou část jeho nákladů ve výrobě a distribuci.

Od listopadu se chystá zdražit půllitr piva o jednu až dvě koruny také Budějovický Budvar. Důvodem je rovněž inflace, která národnímu pivovaru razantně zvyšuje náklady.

„Nárůst ceny elektřiny o tři sta procent, to jsou pro nás desítky milionů, to stejné u ceny plechovek, ceny lahví, kartonáže, obalového materiálu a energií. Od příštího roku se vedle energie a plynu zdražuje také všechno ostatní,” citovala ČTK ředitele pivovaru Petra Dvořáka. Dodal, že se předpokládá zásadní růst cen sladu, který je úplně nejpodstatnější položkou.

„Podle zpráv z chmelnic to vypadá na katastrofální úrodu, a byť máme dlouhodobé tříleté kontrakty, očekávám, že nebudou naplněné, protože chmel prostě není. V této chvíli už nemáme jediný vstup, u kterého bych mohl říci, že nám zásadně nepodraží,“ konstatoval ředitel Dvořák.

PSALI JSME:
Češi omezují pivo, už ho nepijí každý den jako před pandemií

Zavřít reklamu ×
  1. Čím více restauratéři v ČR budou zdražovat tím lépe.
    V přepočtu na kurzy měn je v cizině jídlo v restauraci dražší. Ovšem vzhledem k výdělku, na oběd v západních státech, občan pracuje podstatně kratší dobu.
    V cizině jsou suroviny a energie taky dražší !

    • Ano, píšete to přesně, ať restauratéři zdražují……já jen dodám, aby si rovnou každý z nich hledal jinou práci !!! Do restaurací za tyto peníze nebude nikdo chodit, nebo přijde pár lidí. Spočítejte si jenom, kdybychom měli chodit v práci na obědy…to je neúnosné, z výplat 20 tisíc…..

  2. U nás už pár hospod zavřelo . A po novém roce to bude ještě horší . Hospoda bude jen pro bohaté a lidé si už teď kupují lahváče na doma či do garáže .

    • Přesně tak a pořád si ten oběd dokážu doma udělat levněji. Lidi kteří ještě bydlí blízko hranic s německem a polskem mají vůbec vyhráno…..Pak v té restauraci chcete sodovku a dementi Vám donesou vyšeptalou sodovku bez bublinek dolitou z dvoulitrové pet lahve…..Chápu že se ceny zvyšují, ale pokud mě se nezvedne výplata tak prostě do té restaurace chodit nebudu.

  3. Tohle mě fakt netrápí…..Nechodil jsem do restaurace před 20 lety,nechodím nyní a ani chodit nebudu! Klidně dejte oběd na 10000 kč!

    • Celkem s Vámi souhlasím, taky nemám a nikdy jsem neměla potřebu jíst v restauracích ale lidé kteří pracují v centru musí někde jíst. Ne vždy je čas dělat si jídlo doma. Předpokládám že máte navařeno od manželky 🙂

  4. Již za starých cen měli konkrétně Pražáci pracující v centru problém s tím, jít se „normálně“naobědvat. Platy v Praze už dávnou nejsou nejvyšší v republice, Morava nás s lehkostí s platy dohnala, s tím rozdílem, že nutné náklady Moravaku s diametrálně liší s nutnými náklady Pražáků. Celá ČR je na tom s platy tragicky, pokud je člověk Singl pomalu nemá ani šanci sám vyžít. Neustále se zohledňují rodiny a stáří a já to chápu, ale co lidé co jsou sami a nikdo jim nepomáhá jak Ti mají vyžít? Pokud platíme měsíčně dle slov státních zaměstnanců „zálohu“ na sociální pojištění, jak je možné, že pokud se člověk dostane do špatné situace mu stát nepomůže? Restaurace za zvyšování cen nemohou, oni jen reaguji na důsledek tyhle nemožný vlády. Na to aby si na očích všech státníci zvýšily mzdy na to peníze jsou, na cizince taky ale na vlastní lidi tahle vláda z vysoká kašle.

Napsat komentář: Anonym Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB