
Právě máslo drží v pomyslném „zdražovacím“ žebříčku nelichotivé první místo. Ve srovnání s loňským lednem stojí o padesát procent více. Oproti tomu mléko, cukr nebo brambory meziročně zlevnily – zhruba o čtvrtinu.
Aktuální trend ovšem ukazuje porovnání mezi posledními čtvrtletími: Podle analýzy České distribuční, největšího tuzemského dodavatele tištěných letáků, ušetří zákazníci prakticky jen za bílý jogurt a připlatí si za sýr eidam, jablka, vejce nebo vepřovou pečeni.
„Kontinuálně monitorujeme vývoj akčních cen základních potravin a s odstupem několika měsíců jsme opět provedli meziroční i čtvrtletní srovnání. Tentokrát pro spotřebitele nemáme příliš pozitivní zprávy,“ konstatoval Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace České distribuční.
Symbolem zdražování je máslo
„Meziročně si připlatí za osm z třinácti sledovaných položek a ve srovnání s předchozím kvartálem dokonce za deset,“ dodal Staněk. „V každém případě se domácnostem vyplatí sledovat akční letáky, díky kterým mohou ušetřit až čtvrtinu výdajů za nákup základních potravin.“
Symbolem zdražování je stále máslo. Loni v lednu mohli spotřebitelé koupit kilogram za průměrnou akční cenu 148 korun. Letos se cena vyšplhala na částku 228 korun za kilogram, což je meziroční zdražení o 54 procent, tedy 80 korun.
Zhruba o pětinu zdražilo pšeničné bílé pečivo, vyjma konzumního kmínového chleba, který je meziročně levnější o takřka 20 procent. Deset kusů vajec velikosti M lze pořídit za průměrnou akční cenu 37 korun, tedy o šest korun více než na začátku loňského roku.
O 13 korun navíc zaplatí zákazníci supermarketů za kilogram vepřové pečeně, osmikorunový příplatek je čeká při nákupu kilogramu sýru eidam, lahev výčepního piva je meziročně dražší přibližně o dvě koruny.
Pozitivní zprávou je naopak meziroční zlevnění polotučného mléka o 27 procent, respektive o čtyři koruny za litr, krystalového cukru o 26 procent (o 6 Kč za kilogram) nebo konzumních brambor o 24 procent (o 4 Kč za kilogram).
Pohledem čtvrtletního srovnání akčních cen základních potravin spotřebitelé ušetří pouze za bílý jogurt (19 %), případně i za cukr krystal nebo mléko. U posledních dvou zmiňovaných položek, stejně jako u kmínového chleba a výčepního lahvového piva, je však cenový rozdíl zanedbatelný a pohybuje se v řádu jedné koruny.
Zbývajících osm základních potravin oproti loňskému říjnu zdražilo o 10 až 30 procent. Největší procentuální zdražení se týká jablek (29 %), eidamu a vajec (shodně 23 %) nebo vepřové pečeně (20 %).
Vejce jsou dražší o třetinu
Nejvyšší příplatek pocítí spotřebitelé při nákupu zmíněného eidamu, kdy za kilogram zaplatí o 35 korun více. Kilogram másla i vepřové pečeně shodně zdražil o 21 korun. Zdražování vybraných základních potravin potvrzují rovněž poslední data Českého statistického úřadu (ČSÚ).
V posledním měsíci loňského roku stouply oproti listopadu ceny brambor o bezmála 11 procent a ceny másla o více než pět procent. Naopak zlevnily ovoce (2,8 %), zelenina (1,8 %), drůbeží maso (2,2 %), vepřové maso (1,9 %) nebo polotučné trvanlivé mléko (4 %) a sýry (1 %).
Ještě markantnější je zvýšení prosincových cen u vybraných potravin v meziročním srovnání. „V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje v prosinci vzrostly ceny vajec o 36,3 procenta, olejů a tuků o 16,9 procenta, ovoce o 5,9 procenta, čokolády a čokoládových výrobků o 28 procent a nealkoholických nápojů o 5,9 procenta,“ uvedl ČSÚ.