Zdravé stravování neexistuje, říká odbornice na výživu

Rozhovor
Trendem dnešní doby je vypadat dobře, zdravě, vitálně a netrávit s tím vším moc času. Informací o zdravé výživě je ovšem tolik, že se v tom mnozí lidé neorientují. „Zdravé stravování neexistuje, existuje vhodné a bezpečné stravování v rámci zdravého životního stylu,“ říká rovněž v rozhovoru pro Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) Pauline Janebová, ředitelka společnosti Cambridge Weight Plan, která se specializuje právě na výživové programy. Na českém trhu přitom působí už přes dvacet let.
Pauline Janebová. Foto: Cambridge Weight Plan

Skutečně platí, že Češi patří mezi nejobéznější národy na světě, nebo to je jen dlouhotrvající fáma?
Fáma to rozhodně není. Obecně víme, že každý třetí občan České republiky trpní nadváhou nebo obezitou, včetně dětí. Alarmující je však především to, že u dětí vyznačující se nadváhou či obezitou, dochází k nárustu právě obézní části této mladé populace. Mění se tedy poměry negativním směrem, od nadváhy k obezitě, která představuje závažnější zdravotní rizika než nadváha.

Před časem jsem někde četl, že mírná nadváha není žádný zásadní zdravotní problém. Co si o tom myslíte?
Zdravotní problém, který může z nadváhy vyplynout, je určitě menší než z obezity, avšak je třeba si uvědomit, že chybí opravdu jen malý krůček k tomu, aby se z nadváhy stala obezita.

Spousta Čechů, zejména žen se opakovaně snaží zhubnout, mnohdy i pomocí drastických diet. Ale jen co trochu shodí, zanedlouho zase kilogramy naberou nazpátek a někdy ještě další přidají. V čem je základní chyba?
Zásadní chybou je přemíra informací z oblasti výživy člověka, které spousta Čechů má. Přemíra informací je často nepřehledná, a ne vždy koncipovaná do programu, který by fungoval. Tomu se dá předejít osobní konzultací u certifikovaného poradce, který dokáže přemíru informací ucelit a zásadní, podstatné informace využít k nastavení individuálního plánu klientovi na míru.

PSALI JSME:
Tlustí Češi utratí za sladké 400 korun měsíčně, dopřávají si ho víc než alkoholu

Odborník dokáže sestavit výživový a redukční plán tak, aby fungoval, dokáže sledovat a vyhodnocovat správný postup redukce, případně kvalifikovaně zasáhnout – program efektivně upravit. Neméně důležitá je rovněž konečná fáze stabilizace váhy, která je často opomíjena. Tato fáze programu je nutná a nezbytná pro zdárný průběh programu bez takzvaného jo-jo efektu.

Skutečně musí člověk, který chce zhubnout, vyrýsovat postavu pro rady k odborníkovi? Vážně nepostačí návody na internetu?
Nepostačí, protože internet nabízí nepřeberné množství informací pouze v obecné rovině. Internet nedokáže vyhodnotit a nastavit individuální plán pro každého, kdo má zájem zlepšit svou stravu a svůj zdravotní stav. Je to dáno tím, že každý člověk je jiný a potřebuje individuální přístup a plán, tedy osobní konzultaci u výživového poradce.

V čem jsou osobní konzultace prospěšné?
V komunikaci mezi lidmi se dnes čím dál více vytrácí mluvené slovo. A s tím se vytrácí i porozumění, lidskost a důvěra. Dnešnímu člověku chybí, že netráví svůj čas v osobní komunikaci, kde může o sebe sama pečovat. Poradenství v rámci zdravého životního stylu je dnes dost často vyhledávaná služba právě z toho důvodu, že člověk má takto šanci vyřešit svoji potřebu nebo svůj problém. Potřeba mnohdy spočívá v tom, že odborník dokáže poradit, anebo také jen vyslechnout každodenní problémy dnešního, uspěchaného člověka.

PSALI JSME:
Lidé konzumují více ovoce a zeleniny. Spotřebu masa omezili

Snaží se vůbec Češi stravovat zdravě? Jaký je podle vás trend?
Dnes se již čím stále častěji objevují čeští občané, kteří přemýšlejí, jak se budou stravovat. Nejde jen o pravidelné stravování, ale rovněž o velikost porce, a také o to, co každý z nás jí. Jde o řetězovou reakci, kdy člověk vysílá své zkušenosti dalším lidem ze svého okolí, a to také tím, že dobře vypadá. A to je trendem dnešní doby! Vypadat dobře, zdravě, vitálně a netrávit s tím vším moc času. Jednoduchá příprava komplexního jídla je trendem dnešní doby.

Není ale zdravé stravování příliš drahé a pro mnohé lidi nedostupné?
Zdravé stravování neexistuje, existuje vhodné a bezpečné stravování v rámci zdravého životního stylu. Myslím si, že jídlo tohoto typu by mohla stát mnohem více, aby si lidé uvědomili, že za celým připraveným jídlem je moc a moc práce ze strany zemědělských pěstitelů, farmářů, vývojářů, potravinářů a výživových poradců, kteří tímto definují vhodné stravování v dnešní uspěchané době a předcházejí tak riziku, které je spojeno se zdravotními komplikacemi a velkými poplatky plynoucími z úhrad zdravotních pojišťoven.

Kdo je typickým klientem, který za vámi přichází o výživovou radu?
Lidé, kteří nemají odvahu, odhodlání a vytrvalost sami změnit své dosavadní návyky, a mnohdy lidé s nízkým sebevědomím. S prvními úspěchy se však tato stigmata začínají postupně vytrácet.

PSALI JSME:
Kateřina Cajthamlová: Co nás nejlépe ochrání před nadbytečnými kily?

Zavřít reklamu ×
  1. Pro zlepšení zdravotního stavu, nemusí drtivá většina populace jíst podle výživových plánů a rad odborníků, úplně postačí vyhýbat se chemickým přísadám a rafinovaným rostlinným tukům, řepnému cukru a bílé pšeničné mouce.
    Ano, zdravé stravování neexistuje, stejně jako dokonalá hygiena, ale ve většině případů postačí dobře si umýt ruce mýdlem a nemusíte si je hned dezinfikovat jako nějaký chirurg, to samé platí i pro stravování a to obzvláště v případě, kdy jsou stravovací návyky lidí ekvivalentní k hygienickým návykům pražských bezdomovců.
    Pokud netrpíte nějakou chorobou která vyžaduje speciální dietu, tak si úplně vystačíte s pár zásadami které jsem uvedl výše, není třeba vyhazovat peníze za výživové poradce.
    Nezaručím vám, že to bude stačit 50ti letému tlusťochovi s cukrovkou, problémy s obezitou začínají většinou už v dětství i když se mnohdy projeví až v dospělosti, proto bych zaměřil pozornost hlavně na děti, které dnes jedí opravdové svinstvo a to teď nemluvím primárně o jídle ale spíš o pamlscích z nichž je polovina prakticky nejedlá.
    Je velký rozdíl, dát si šlehačkový dort v cukrárně nebo si koupit v sámošce prskací prášek nebo želatinové oko, které obsahuje jen želatinu a půlku produkce Spolany Neratovice, o cukrovinkách na pouti ani nemluvě.
    Když vidím co si lidé házejí do košíku, tak se ani nedivim že jsme národ tlusťochů.

  2. A co má zdravá strava společného s tou jejich Cambride diet? Kolegyně si ty jejich pytlíky kupovala a opravdu zhubla. Není ani divu, protože živit se tím pytlíkem, zalitým horkou vodou, to radši být o hladu. Kdyby si za tu cenu koupila kvalitní maso, ovoce, zeleninu, luštěniny a zbylo by i na nějakou permanentku na cvičení, určitě by pro své zdraví udělala víc…

  3. Myslím si, že nejdůležitější je, jíst vše a mít pestrou stavu. Jíst pravidelně a ne moc velké porce. Ke každému jídlu jím zeleninu. Vždy, když trávím čas s lidmi s nadváhou, tak vidím, že buď jedí nepravidělně a nebo velké množství. Pak drží diety a opět najedou na svůj divoký jídelníček. Tím si poničí metabolismu a tělo si to pamatuje a ukládá a bojí se hladovění. Tak, že s každou další dietou jim jde hubnutí hůř a hůř. Moje zásada je nedržet diety!!!!! Mít pravidelnost v jídle a spánku. Pít hlavně vodu a jíst do polosyta. Myslím si, že s tímto nemůže být nikdo obézní. 🙂 🙂 . Zdravím všechny 🙂 🙂

  4. A ještě co se týká pohybu, tak určitě denně procházky a procházky. Nejlepší, co může být 😀

  5. Bla bla bla bláááá… Jaksi jsem opět četl reklamu na výživové poradce, kteří problémů výživy moc nerozumí. Pravdou, je žo co kus, to originál. To znamená, že všechny diety fungují, ale žádná není univerzální. Někomu zabere taková, druhému onaká. A je nutné definovat, co znamená slovo dieta. Osobně jsem názoru, že na trvalé snížení hmotnosti se musí změnit kompletně styl stravování, že nestačí je držet nějaký čas vhodnou dietu – a pak se vrátit k původnímu stravování. Člověk si musí najít svůj jídelníček a tento dodržovat. Problém je, že je mnoho lákadel a velmi chutných jídel nebo pamlsků, které jsou ale všechno jiné, jen ne tzv. zdravé.
    Moje zkušenost je, že je nutné přejít na dělenou stravu a jak píše BigMac, vynechat cukr, pšeničnou mouku a mnoho druhů rostlinných olejů a zvlášť těch ztužených, které způsobují diabetes II. typu. Pokud k tomu přidáme ještě kombinace potravin podle krevních skupin, výsledek se dostaví vždy. Ale počítejte s tím, že přechod na takové stravování je rána jako z děla a je nutná velká disciplína, aspoň první týdny, než si na změnu organismus zvykne. A znovu opakuji – dělení strava a výživa podle krevních skupin není dietou ve známém slova smyslu, ale celoživotní způsob stravování.
    Na závěr – pokud mám problém se štítnou žlázou, žádná dieta nepomůže. Totéž platí, pokud mám „rozhozená“ játra atd. prostě člověk musí být tak nějak přiměřeně zdravý, jinak redukce hmotnosti zůstane jen v oblasti snů. A velmi agresívní povahy jsou také ohrožení, pokud svou agresi nějak konstruktivně nevybíjí (sport, těžká fyzická práce). Agrese je energie, kterou při potlačování tělo přetavuje v tuk („no jo, když to v sobě nedusím, tak všechno lítá“). Znám pár jedinců, kteří se motají okolo 200 kg a i přes veškerou péči lékařů se pokles nekoná a když, tak pak dojde k „výbuchu“ a vyletí i o 50 kg nahoru.

    • Ahoj Jiří . Zřejmě jsi ze všech pisatelů nejblíže problémům . Ti 200 kg jedinci agresivní povahy mají tak zpomalená játra a většinou už s Jangovou horkostí nebo dokonce ohněm kde už je silně potlačen Jin jater v nich atd. a to už je na přednášku a ne na psaní . Musí si nejdříve srovnat acidobazickou rovnováhu ve svém těle společně s bylinami z TČM které mu musí srovnat nejenom játra , ale i ostatní orgány v dolním ohništi a to samozřejmě nemusí tím skončit , protože mají totální stázu krve – tedy laicky řečeno mají nefunkční krev a nezbývá jim nic jiného jenom aby jim někdo stačil rychle přivolat záchranku až to s nimi švihne . Další problém jsou jejich zanešená střeva osídlena vším možným a nemožným kalem a osídlená velice špatným mikrobiomem atd. atd. Zbytek si nastuduj . Vřele doporučuji . Veškeré knihy až na vyprodané tituly které nechtějí dotiskovat , protože čtenářů je málo máš běžně k dostání . Hlavně se vyhýbej docentu Guooglu a knihám za 140 Kč a neváhej si kupovat knihy za 2.000 Kč a výše . Ostatní články jsou vedeny rozumem z ulice . Samozřejmě , že nemám důvod se těch pisatelů nějak dotknout , ale reagovat na ně musím . Tyto problémy jsou známi už 5.600 let . Budeš překvapen co chytří lidé poznali už před staletími a dnešní pilulkový lékaři pořád nepoužívají a ještě jim platíme miliardové výzkumy z našich daní zcela zbytečně . J.

  6. 1. Každý člověk má jiný metabolismus. Tomu musí podřídit svou stravu
    2. Každý člověk má jiné zaměstnání a jiné množství pohybu. Tomu musí podřídit množství své stravy.
    3. Každý by měl pokud možno jíst pestře, ničemu se nevyhýbat, aby neměl jednostrannou stravu.
    Používat rozum a dodržovat tyto tři zásady stačí k normálnímu zdravému životu, k udržení zdravého těla a přiměřené váhy.

    • Mno…takže jsme si zase mohli přečíst další PR blábol a dozvědět se, že jen pustou shodou náhod jsme ještě naživu, protože, ó hrůzo, nemáme dosud svého výživového poradce…A k tomu přídavek zdarma v podobě dalších „zasvěcených“ komentů…Něco málo pravd by se našlo, veskrze krajně objevných, ve stylu „nežer a nebudeš tlustej“, ovšem některé perly opravdu tesat do kamene by bylo málo…Pane Jirko26, já tedy netuším, v jakém prostředí se pohybujete, ale já osobně jsem člověka s váhou 200 kg nikdy nepotkal. Tito lidé jsou navíc nějak nemocní, a dieta je rozhodně nevyléčí. A pokud jde o vaše „rady“, máte jistě právo na svůj názor, ba máte právo i na blbý názor, ale co opravdu nemáte, je šíření těch bludů dál…Dělená strava je nesmysl, dávno zavržený, a strava podle krevních skupin je absolutní hovadina…už doktor Janský přišel na to, že lidé s různými krevními skupinami se liší právě jenom těmi skupinami, jinak jsou naprosto identičtí…a nakonec váš příšerný výrok, že agrese je energie a tedy se z ní tloustne, by byl sice dobrý do kabaretu, případně, pokud na něm trváte, by jej jistě rádi vyslechli o vizitě ve specializované léčebně nemocí duševních, ale to je asi tak všechno…nechtěl bych být v kůži vašeho učitele fyziky, abych se musel bát mezi lidi….

Napsat komentář: Kocour1 Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Zdraví

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.