Sladkosti budou dražší. Nestlé zvyšuje ceny

Rostoucí ceny vstupních surovin a dalších nákladů spolu s nestabilitou zapříčiněnou pandemií covid-19 nutí společnost Nestlé zvýšit ceny výrobků. Ke zdražení dojde v následujících měsících napříč hlavními kategoriemi. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.
Nedostatek cukru ovlivnil výrobu čokolád a sladkostí. Ilustrační foto: Pixabay.com

Zvýšené náklady na obstarání strategických surovin, logistiky, energií a obalových materiálů společnost dokáže Nestlé kompenzovat z růstu a vnitřních rezerv pouze částečně. „Upravené (zvýšené, pozn. red.) ceny zabezpečí stabilitu výroby a dodávek na pulty českých obchodů při zachování vysoké kvality výrobků,“ uvedla společnost.

Jak naši redakci informoval Robert Kičina, tiskový mluvčí Nestlé Česko, pandemie covid-19 loni způsobila vysokou nestálost na trhu: „Snižovala se výrobní kapacita, byla limitována doprava a zvyšovaly se nároky na hygienická a protipandemická opatření. K tomu se přidaly klimatické změny, které způsobily horší úrodu.“

Nárůst cen komodit se podle Kičiny nejvíce dotkl segmentu kávy, kde ceny arabiky a robusty vzrostly o desítky procent v důsledku sucha a mrazů v Brazílii a vyšších cen dopravy. Klimatické změny způsobily také zvýšenou poptávku a následný růst cen u pšenice a kukuřice, které jsou hlavní složkou zejména cereálií.

Výrazně také vzrostla cena olejů, které se používají při výrobě široké škály potravin, zatímco nedostatek cukru ovlivnil výrobu čokolád a sladkostí. Také zhoršená dostupnost a navýšení cen u obalových materiálů zasáhlo produkty napříč všemi kategoriemi. „Současná ekonomická situace nás tak nutí zvyšovat ceny u vybraných kategorií produktů v rozmezí čtyř až třináct procent,“ sdělil Kičina.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena