
Například útraty lidí v ČR v restauracích loni přesáhly 175 miliard korun, jak plyne z údajů Eurostatu a z výpočtu na jejich základu. Z toho plyne, že za deset březnových dní, po něž úplný zákaz platí, přijdou provozovatelé restaurací dohromady o zhruba 4,1 miliardy korun.
Provozovatelé restaurací, prodejci oděvů a obuvi, prodejci nábytků a prodejci domácích spotřebičů přijdou dohromady kvůli zákazu v příštích deseti dnech o 8,4 miliardy korun, což odpovídá průměrně 840 milionům denně po dobu trvání zákazu.
V případě zboží, jako jsou oděvy nebo nábytek, se však ve většině případů jeho vlastní pořízení pouze v čase posune. Lidé tedy oblečení nebo nový gauč prostě nakoupí poté, až zákaz skončí. Z celoročního hlediska by tak prodejcům v případě těchto druhů zboží kvůli dnes vyhlášenému žádné zásadní ztráty vzniknout neměly. Výrazné škody by neměly vzniknout ani jejich dodavatelům.
Jiné je to v případě prodeje statků okamžité spotřeby, jakým je třeba jídlo v restauraci. V tomto případě se dá těžko předpokládat, že lidé budou nynější nemožnost poobědovat v restauraci kompenzovat navýšenou konzumací po skončení zákazu. Drtivé většině provozovatelů restaurací a jejich dodavatelů tak vznikají nevratné ztráty.
Autor je hlavní ekonom Czech Fund
(Redakčně upraveno)