
Češi konzumují nejvíce vepřové maso. Na oblibě roste drůbeží maso, které je cenově dostupné. Naopak hovězího masa konzumujeme málo kvůli jeho vysoké ceně.
Produkce vepřového masa dosáhla v loňském roce na úroveň 211 436 tun, což představuje meziroční nárůst o 0,9 procenta. Tohoto výsledku bylo dosaženo i přes nižší počet poražených prasat, která však byla v průměru těžší.
Vzhledem ke stravovacím návykům v naší zemi není česká produkce vepřového masa dostatečná. Z tohoto důvodu muselo být dovezeno 267 466 tun vepřového masa, které pocházelo hlavně z Německa, Španělska, Polska a Belgie.
Po vepřovém mase bylo druhým nejoblíbenějším drůbeží maso. Jeho produkce v loňském roce vzrostla o 1,6 procenta na 170 725 tun. Česká republika však není soběstačná ani v produkci drůbežího masa a museli jsme ho proto dovést 112 499 tun. Více než polovina dovezeného drůbežího masa pocházela z Polska.
V loňském roce klesla produkce hovězího masa na 72 518 tun, což představuje meziroční pokles o půl procenta. Ani česká produkce hovězího masa nestačí potřebám tuzemského trhu, proto bylo dovezeno hovězí maso o hmotnosti 37 232 tun. Hovězí maso jsme nejčastěji dováželi z Polska, Nizozemska a Německa.
Autor je hlavní ekonom společnosti BH Securities
(Redakčně upraveno)