Boršč v Rusku už jen pro bohaté. „Pokrm chudých“ kvůli sankcím dramaticky zdražuje

Boršč, polévka z červené řepy, charakterizuje Rusko jako máloco jiného. Ačkoli pokrm má svůj původ na Ukrajině, kde se ujal jako jídlo chudých. V Rusku těchto dní to však jídlo chudých rozhodně není. A jen tak nebude. Základní ingredience boršče v Rusku dramaticky zdražují, a sice právě kvůli válce na Ukrajině a souvisejícím sankcím Západu.
Základní ingredience boršče v Rusku dramaticky zdražují kvůli válce na Ukrajině a souvisejícím sankcím Západu. Ilustrační foto: Pixabay.com

Jen za posledních sedm dní zdražila v Rusku cibule o více než osmnáct procent, zelí o skoro šestnáct. Citelně zdražuje také mrkev, samotná řepa, brambory nebo hovězí, což jsou další ingredience boršče. V některých oblastech Ruska si lidé za základní ingredience ikonického pokrmu připlatí třeba i čtyřicet procent, vypočítává agentura Bloomberg.

Z boršče se tak může stát pokrm pouze pro bohaté, neboť inflační spirála se v Rusku stále jen teprve začíná roztáčet. Přitom v éře Sovětského svazu patřil boršč k nejběžnějším, lidovým jídlům. V Polsku, kam se pokrm v dávných časech rozšířil též, dodnes užívají frázi „laciný jako boršč“, a to ve smyslu výrazu „levná cetka“.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)
(Redakčně upraveno)

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 2
Sdílet článek