
O chystaném zdražení Prazdroj informoval už v srpnu. Jakožto lídra trhu jej ve zdražování následovaly i další, menší tuzemské pivovary. Nastává tedy nebývalá vlna zdražování piva. Nyní tedy se do ní zapojuje i Budvar.
Letošní zdražování piv je nebývalé nejen rozsahem zdražení, neboť se zpravidla pohybuje v nižších jednotkách procent ročně, ale tak šíří sortimentu, jehož se týká. Pivovary, jako Prazdroj nebo právě nyní Budvar, zdražují totiž jak svá balená (lahvová či plechovková), tak čepovaná piva. V uplynulých letech tomu mnohdy bylo jinak: V daném roce zdražovala jenom jedna z uvedených kategorií.
Podle dat Českého statistického úřadu stoupla cena světlého lahvového piva v posledních dvanácti měsících zcela zanedbatelně, o necelé procento.
Je tedy zřejmé, že pivovary alespoň v případě lahvového piva zatím převážně své navýšené náklady promítaly do snížení vlastní marží.
Nyní už je ale pro ně tento přístup k cenotvorbě neudržitelný. Čelí totiž, jako ostatní segmenty ekonomiky, trvalejšímu a výraznému růstu cen energií, ale potýkají se také specificky se vzestupem cen nepostradatelných surovin, jako je chmel nebo slad. Stoupají rovněž ceny plechovek, lahví či obalového materiálů.
Letošní sklizeň chmele v Česku je z hlediska výnosů jednou z nejslabších v historii. Důvodem je především extrémní sucho a horko. Zatímco loňská úroda byla rekordní, přes 8,3 tuny, což pomáhalo držet cenu piva poměrně nízko, letos je zhruba jen poloviční. Pivovary by však měly být schopny nedostatek letošní úrody alespoň zčásti kompenzovat ze zásob z minulých let.
Autor je hlavní ekonom Trinity Bank
(Redakčně upraveno)