
Dokládají to údaje, které Finančním a ekonomickým informacím (faei.cz) poskytla Česká distribuční, největší dodavatel akčních a slevových letáků v České republice.
Podle nich nákup tradičních ingrediencí na velikonoční pečení vyjde domácnost v průměru na 175 korun, což je o zhruba dvacetikorunu více než před rokem. Nejvíce zdražila vejce, za něž si zákazník připlatí o více než polovinu.
Není to jediná položka, u níž se zvedly ceny. Dražší je rovněž vanilkový cukr, mandle nebo rozinky. Zlevnil naopak krupicový cukr a také polotučné mléko – dokonce o pětinu. Průměrná sleva vybraných produktů v akčních letácích je 24 procent oproti běžné ceně.
„Velikonoce jsou obdobím, kdy spotřebitelé ve velkém množství nakupují ingredience na pečení tradičních dobrot spjatých s těmito svátky,“ uvedl Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace České distribuční.
„Milovníci pečení si za většinu surovin bohužel budou muset připlatit. Vejce, která jsou jednou z nepostradatelných položek na seznamu, meziročně zdražila takřka o šedesát procent,“ připomněl Staněk.
Když vejce bývala levná…
Ještě o loňských Velikonocích patřila vejce mezi nejlevnější položky na seznamu pro tradiční pečení. Jenže letos je všechno jinak. Deset kusů slepičích vajec velikosti M v akci vychází v průměru na 45 korun, což je o 16 korun více než loni.
Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Trinity Bank, vejce v Česku dokonce zdražují nejvíce z celé Evropské unie. „Podle analýzy společnosti Tradingpedia vejce v ČR mezi únorem a březnem letošního roku přidala na ceně 20,4 procenta,“ uvedl Kovanda pro faei.cz.
„Nárůst o 20,4 procenta e vskutku markantní, neboť překonává i měsíční nárůsty v USA, které nyní procházejí zvláště těžkou vaječnou krizí, do níž se vkládá i sám prezident Donald Trump,“ dodal Kovanda.
Připomněl, že vajíčka v Česku zdražují nejvíce v EU také v meziročním srovnání, když oproti březnu 2024 zdražila o 44,4 procenta. Tuzemské ceny se podle Kovandy zvyšují dokonce více než v zemích, které zasáhla ptačí chřipka – především v Maďarsku, Polsku, Německu a Itálii.
Nejvíce zdražil vanilkový cukr
Analýza cen položek pro velikonoční pečení z dílny České distribuční také ukázala, že největší procentuální navýšení ceny se dotklo vanilkového cukru, který zdražil o 66 procent, respektive o 2 koruny za jeden sáček.
Za sto gramů celých neloupaných mandlí zaplatí spotřebitelé o bezmála 6 korun navíc, v akci jsou nyní k dostání za zhruba 23 korun. Necelé dvě koruny si lidé připlatí také za kilogram polohrubé mouky nebo rozinky (100 g).
Naopak mezi pozitivní zprávy patří to, že postupně zlevňuje máslo, byť stále platí, že je oproti loňsku mírně dražší. Kostku másla (250 g) lze aktuálně ve slevové akci pořídit za 48 korun, což je o 4 koruny více než před loňskými Velikonocemi.
Z devíti sledovaných položek jsou meziročně levnější pouze tři. Nejvýraznější úspora je patrná u krupicového cukru, kilogram vyjde oproti loňsku až o sedm korun levněji. Tři koruny ušetří zákazníci za litr polotučného mléka a přibližně čtyřicet haléřů za jeden kus prášku do pečiva.
Nárůst cen ingrediencí, zejména vajec, se promítl do celkové částky, na kterou vyjde příprava tradičního velikonočního pečiva. Za suroviny na velikonočního beránka si domácnosti připlatí v průměru 8 korun, v případě velikonočního mazance to je dokonce až o 13 korun více.