Cukr za měsíc zdražil o více než 60 procent

Ceny cukru se v českých obchodech „utrhly ze řetězu“. Mezi zářím a říjnem letošního roku zdražil kilogram cukru krystal o průměrně celorepublikově o více než 60 procent. Ještě v září stál 21,40 Kč, v říjnu již 35,50.
Cena cukrové řepy také roste, protože i zemědělcům se zvyšují náklady, zejména z důvodu růstu cen energií. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Jde o historicky zcela mimořádné zdražení cukru. Nebývalý je také rozdíl mezi současnou cenou v obchodech a zářijovou cenou výrobní (viz graf níže, pozn. aut.). Cukrovary totiž ještě v září dodávaly kilogram krystalu za 13,20 Kč, jak plyne z dat Českého statistického úřadu.

Nelze tedy vyloučit, že prodejci, například obchodní řetězce, využívají mimořádné situace k alespoň přechodnému navýšení si svých marží a zisků.

Zdroj: ČSÚ, Trinity Bank

Nicméně výroba cukru z velké části zdražuje objektivně. Jeho produkce je náročná na spotřebu plynu, který markantně zdražuje zejména a bezprostředně kvůli ekonomickým dopadům války na Ukrajině a souvisejících sankcí.

Cukrovarnictví je také jeden z mála potravinářských sektorů, kde si musí výrobci nakupovat emisní povolenky. I ty v poslední době citelně podražily. Roste také cena samotné cukrové řepy, neboť i zemědělcům se zvyšují náklady, opět zejména z důvodu růstu cen energií.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank
(Redakčně upraveno)

Ilustrační foto: Depositphotos.com

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena