
Kantýna nebo restaurace: 88 %
Bezplatné a kvalitní připojení Wi-Fi: 86 %
Zahrada, střešní zahrada anebo terasa: 71 %
Minimarket: 58 %
Sprchy: 51 %
Tělocvična/Fitness: 50 %
Parkovací stojany na kolo: 36 %
Dětský koutek s hlídáním: 28 %
Zaměstnanci dostali v průzkumu asociace ABSL na začátku roku možnost říct, co by si přáli od svého zaměstnavatele. Že tato přání nepůjdou skloubit s nabídkou všech zaměstnavatelů, je jasné. Například proto, že zaměstnanci upřednostňují společnosti, které nabízejí atraktivní kanceláře v příjemných a dobře dostupných lokalitách.
Téměř polovina respondentů by dokonce uvítala, když bude sídlo firmy přímo v centru města. Takové umístění jim totiž umožňuje využívat všechny služby, které jsou v centru dostupné, a navíc do centra bývá dobrá dopravní dostupnost. Což souvisí i s tím, že lidé jsou podle průzkumu ochotni dojíždět do práce maximálně 20-40 minut.
PO ČEM ZAMĚSTNANCI TOUŽÍ?
I když by se mohlo zdát, že internetové připojení je již v současnosti standardem, stále se objevuje na seznamu preferencí zaměstnanců na prvních místech, podobně jako dostupnost kantýny anebo restaurace. Mezi první tři zaměstnanecké priority se dostala i zahrada, nebo její ekvivalent.
„Souvisí to s trendem, který přináší nastupující generace. Mladí dnes v průběhu dne rádi mění místo, odkud pracují, a zahrada či terasa je především v letních dnech vítaná změna. Zahrada nebo terasa navíc nabízí možnosti využití i po práci, například na grilování nebo oslavy,“ říká Petr Kareš z realitní společnosti JLL s tím, že v celé řadě společností si zaměstnanci vytváří i malé bylinkové anebo zeleninové zahrádky. Pravda, průzkum nezkoumal, nakolik se v požadavku na zahrady a terasy odráží také přání kuřáků mít alespoň jedno snadno dostupné místo pro svoji vášeň.
BOJ O ZAMĚSTNANCE
„Vyšší požadavek na fitness nebo tělocvičnu v budově kanceláře nebo v její bezprostřední blízkosti odráží rostoucí zájem lidí o zdravý životní styl. Část zaměstnanců dnes ráda na cvičení využije obědovou pauzu, s čímž souvisí i častější požadavky na sprchy a šatny na pracovišti,“ vysvětluje Blanka Vačkova, vedoucí oddělení průzkumu trhu v JLL.
„Z toho důvodu asi nepřekvapí, že i když restauraci v blízkosti kancelářské budovy považuje za důležitou 88 procent respondentů, jen 57 procent zaměstnanců ji ke svému stravování využívá. Třetina zaměstnanců obědvá obvykle v kuchyňce v kancelář a osm procent na terase,“ dodala.
„Poloha kanceláří, stejně jako jejich vybavení, může být často rozhodující v boji o zaměstnance, který aktuálně panuje napříč českým pracovním trhem, segment podnikových služeb nevyjímaje,“ říká Jonathan Appleton z asociace ABSL o výsledcích průzkumu, který probíhal mezi zaměstnanci center sdílených služeb.