
Potrvá dva až tři roky, než se nová odrůda pojmenovaná Sophinka dostane prostřednictvím školkařů na trh. Vznikla z křížení odrůd Velkopavlovická a Stark Early Orange, v jejímž rodokmenu je rovněž čínský původ.
S prací se začalo v roce 1984 a následná selekce se spustila v roce 1991 v rámci šlechtitelského programu v Ústavu ovocnictví. Aktuální registrací nové odrůdy byla završena třetí etapa šlechtění meruněk na Zahradnické fakultě v Lednici.
Čtyřiašedesát odrůd
„Proces šlechtění je velmi náročný zejména na čas potřebný k získání nové odrůdy s přidanou hodnotou a na znalosti dědičnosti požadovaných znaků meruněk. Vyšlechtit standardní odrůdu včetně registrace trvá nejméně 15 let. V případě rezistentních odrůd je to i více,“ uvedl Tomáš Nečas z Ústavu ovocnictví Zahradnické fakulty.
Odborníci z lednické fakulty se aktuálně zabývají šlechtěním adaptabilních odrůd se zvýšenou odolností meruněk vůči mrazu nebo prodloužením dormance, což je souhrnné označení pro přechodné zastavení fyziologických procesů, které pomáhá rostlině přežít nepříznivé období. Mezi další směry patří šlechtění odrůd s nízkým požadavkem na chlad, což je reakce na klimatické změny a oteplování.
Dobře se prodávají
Meruňky jsou druhým ovocem, které dozrává. Hned po třešních. Plody jsou zdrojem mnoha důležitých látek, obsahují například beta-karoten, některé vitamíny ze skupiny B, jsou bohaté na železo, draslík, hořčík a vápník, mangan a měď. Sušené meruňky jsou významným zdrojem proteinů a také železa. Po zdravotní stránce napomáhají zraku a působí jako antiseptikum.
Meruňky se v Česku pěstují na ploše několika set hektarů, mezi ovocem zaujímají páté místo. Podle Českého statistického úřadu se vloni sklidilo 3169 tun meruněk, což byl trojnásobek oproti roku 2017. „V předchozích dvou letech byla sklizeň ovoce kvůli jarním mrazům výrazně podprůměrná,“ vysvětlil tento nárůst statistický úřad.
Obchodníci si pochvalují, jak se meruňky dobře prodávají. Mezi ovocem jsou druhým nejvýhodněji obchodovatelným druhem. Na prvním místě jsou opět třešně.