
„Porotci jeden ze vzorků považovali za vtip. Někteří se domnívali, že organizátor, aby porotu trochu rozhodil nebo pobavil, přidal mezi ostatní jeden vzorek ze Skotska, který se vymykal. K našemu velkému potěšení to byl náš new make Whisky Bernard,“ říká Jiří Syrovátka, mistr biolihovaru Zámecké sady Chrámce, kde budoucí whisky vznikla.
Překvapení bylo podle něj o to větší, že vítězný vzorek byl úplně čerstvý.
„Vypálil jsem ho dva týdny před soutěží, v dřevěném sudu nebyl ani okamžik, přesto získal vyšší hodnocení, než vzorky, které zrají třeba už i téměř tři roky,“ doplnil Syrovátka.
Jeden z porotců, renomovaný znalec whisky Václav Rout, k tomu řekl: „Mám napito hodně skotských new make a tento se mezi ně může směle zařadit. Jde o parádní destilát skotského střihu. Na tuto whisky se můžeme těšit.“
V biolihovaru Zámecké sady v Českém středohoří vzniká od roku 2020 pro Rodinný pivovar Bernard pivní pálenka, letos zde vypálili i první várku budoucí Whisky Bernard. Ta vzniká z tzv. sladového vína, pro jehož výrobu Rodinný pivovar Bernard používá kvalitní humnový slad z vlastní sladovny v Rajhradě u Brna.
První várka „new make“ na svůj čas čeká ve třech 190litrových sudech z amerického dubu, v nichž již zrál americký bourbon. Whisky Bernard bude tzv. single malt, tedy sladová whisky z jedné šarže, nebo dokonce jen z jediného sudu.