Omezení provizí pro zprostředkovatele pojištění se blíží

Na podzim by mohl začít platit zákon, který by měl zlepšit situaci lidí, kteří uzavírají životní pojištění.  Zprostředkovatelům by se totiž přestalo vyplácet tlačit na pojištěnce, aby své smlouvy znovu a znovu měnili již po pár letech. To je pro ně totiž obvykle nevýhodné. Zato je to zatím velmi výhodné pro zprostředkovatele.

Omezení provizí pro zprostředkovatele pojištění se blíží. Ilustrační foto: Pixabay

Lepší podmínky pro zprostředkovatele pojištění i pro pojištěné by měl přinést zákon regulující výplaty provizí zprostředkovatelům. Schválila jej Sněmovna, nyní jej bude projednávat Senát. Informoval o tom server České noviny.

Současná praxe, kdy zprostředkovatel dostává vyplacenou provizi ze sjednané pojistné smlouvy najednou, by mohla brzy skončit. V ideálním případě ještě letos. Nynější stav vede zprostředkovatelské zlatokopy k tomu, že přemlouvají své klienty, aby již po dvou či třech letech vypověděli svoji smlouvu na životní, nebo rizikové životní pojištění a uzavřeli smlouvu novou.

Obvykle tím přijdou o všechny peníze, které zatím za pojištění zaplatili. Naopak zprostředkovatel dostane celou novou provizi za uzavření nové smlouvy. Mnohdy navíc není ani nové pojištění lepší, než to původní. Byť to takový zprostředkovatel tvrdí.

Pokud zákon schválí i Senát, do kterého nyní míří a následně jej podepíše i prezident, nebudou pojišťovny již vyplácet provize najednou. Jejich vyplacení by bylo rozloženo do pěti let. Tím by měla podstatně klesnout motivace zmíněného typu zprostředkovatelů k neopodstatněnému tlaku na klienty.

Podle ministra financí Andreje Babiše je nynější verze zákona kompromisem mezi návrhy, kterými se politici zabývali v uplynulém roce. Nová úprava by kromě pojištěnců měla vycházet vstříc i seriozním zprostředkovatelům, kteří pracují s dlouhodobou perspektivou vztahu s klientem, a nejde jim jen o jednorázový zisk.

Server Finanční a ekonomický institut (FAEI) se této problematice v loňském roce průběžně věnoval. Přinesli jsme například článek Regulace provizí je v Evropě standard, nebo rozhovor Na trhu pojištění se pohybuje spousta zlatokopů a řadu dalších článků na toto téma.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Právo

Divoké parkování se nevyplácí

Pod sjezdovkou jste zaplatili několik stovek parkovného, ale když se po lyžování vrátíte k vozidlu, čeká vás nemilé překvapení. Auto je poškozené či vykradené. Je poškozená karoserie, nebo je pryč nejen vybavení …

Posílají vás rozměnit bankovku? Porušují zákon

Jéé, já nemám zpátky. To si musíte rozměnit! Tak tuhle větu jsme u pokladen slyšeli u mnohokrát a patrně nám pokaždé zrychlila puls. Ani zdaleka to není jen ozvěna dávných časů, kdy pracovníci služeb měli na paměti …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB