
Dlouhodobým cílem programu je pozvednutí reputace gastronomických oborů, motivace k jejich studiu a podpora vzdělávání a profesionalizace v gastronomii. Soutěžní období probíhalo od 10. ledna do 28. února 2022. Během této doby bylo zveřejněno značné množství kreativních výstupů, rozhovorů s úspěšnými studenty i gastro influencery a natočených videí na propagaci studia gastronomie.
Aktivita škol v tomto ročníku bezesporu překonala zapojení v předešlém ročníku, výběr top 10 z celkových 22 zapojených středních škol tak nebyla zdaleka lehká záležitost. Při výběru byla zejména zohledněna obsahová stránka přidávaných příspěvků a jejich relevantnost k podpoře gastronomie. Mezi top 10 se nakonec umístily následující školy, které získaly přístupu na čtyři on-line webináře pro své studenty (Kristína Nemčková, Donald Gyurkovits a další):
· Hotelová škola Poděbrady
· ISŠ Slavkov u Brna
· OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava
· SOŠ a SOU Horky nad Jizerou
· SOŠ a SOU Roudnice nad Labem
· SOŠ a SOU Sušice
· SOU gastronomie U Krbu
· Soukromá hotelová škola Bukaschool
· SŠ a VOŠ cestovního ruchu, České Budějovice
· Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice
Následně v průběhu dubna 2022 porota složená ze zástupců AMSP ČR, Kulinářského umění, InterGast, Edenred a dalších hlasovala o nejlepších třech školách zapojených do tohoto ročníku. Finální pořadí bylo následně odtajněno na slavnostním vyhlášení a předávání cen 23. května 2022 v restauraci Červený Jelen.
Konečné umístění:
1. místo: OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava – https://www.ozs-ji.cz/
2. místo: SOŠ a SOU Roudnice nad Labem – https://www.sosasource.cz/
3. místo: SOU gastronomie U Krbu – https://www.souukrbu.cz/
„Lidé jsou nejzásadnější součástí gastronomické služby a zejména v období po covidu je zásadní, abychom ukázali krásu gastronomického oboru a také to, že je to obor s velkou mírou potřebné profesionality a perspektivy. A tím pomohli motivaci mladých lidí, aby se rozhodli gastronomii studovat a následně v praxi rozvíjet. Tato spolupráce s pedagogy a školami se ukázala jako velmi atraktivní a vzbudila velký zájem. Proto věřím, že program přispěje k růstu reputace oboru gastronomie jako takového a pomůže v jeho rozvoji do budoucna, který nutně potřebuje,“ uvádí Luboš Kastner, člen představenstva AMSP ČR a garant projektu Moje restaurace.
„Je málo věcí, které gastronomie potřebuje více než nové talenty. Jsme hrdí, že projekt Studuj gastro oslovuje stále více škol, jejich učitelů a hlavně studentů. Budování prestiže krásného oboru gastronomie je zásadní a tento projekt je toho velkým nástrojem. Děkujeme všem, kteří se projektů zúčastnili, a věříme, že budoucí angažmá v gastronomii předčí nejen studentská očekávání,“ řekl Adam Eliáš, výkonný ředitel Českého Gastronomického Institutu.