V brzkém odpoledni je restaurace na okraji amerického Duranga stále slušně zaplněná. Ve stále teplém podzimním slunci si většina hostů sedá k venkovním stolkům, ale ani uvnitř není rozhodně prázdno.
K pozdnímu obědu jsou k výběru především tradiční americká jídla včetně hamburgerů nebo hotdogů – ovšem připravených daleko chutněji, než v restauracích rychlého občerstvení. Hosté si vedle toho dopřávají také sklenice piva. A někteří nezůstanou jenom u jednoho.
„Protože zdejší pivo je prostě úžasné,“ usmívá se jeden z hostů. A my mu musíme dát za pravdu, byť ochutnáme jenom velmi malou část nabízené produkce – na nápojovém lístku se nabízí asi patnáct druhů piv.
Varna v garáži
Nacházíme se v restauraci, která je součástí místního pivovaru SKA. Její historie se začala psát před sedmadvaceti lety. Jde vlastně o typický příklad splněného amerického snu, který se zrodil v hlavách několika mladých chlapců.
Na úplném začátku byli dva středoškoláci Bill Gram a Dave Thibideau, k nimž se později ještě připojil Matt Vincent. Spojovala je láska k pivu a hudebnímu žánru Ska, což je směs tradičního jamajského folkloru a amerických stylů. Jenže zatímco hudbu mohli poslouchat bez potíží, pivo si vzhledem ke svému nedospělému věku nemohli ani koupit. A tak si ho začali sami vařit – v garáži.
„Pak si řekli, že to pivo je dobré, že by mohlo chutnat i jiným a že by se mohlo také dobře prodávat,“ říká Arlo Grammatica, který v pivovaru pracuje více než dvacet let a má na starosti také zahraniční obchod.
Jen co mladíci dosáhli potřebného věku, začali svůj sen naplňovat. Potřebné zařízení přitom nakoupili také od firmy zpracovávající mléko. Nakonec se usadili právě v Durangu, protože se jim tady líbilo. A začali svůj pivovar zvelebovat a rozšiřovat.
Překonaný covid
V současné době uvaří okolo 28 tisíc sudů za rok, přičemž jeden sud má 15,5 galonu (v přepočtu více než 780 tisíc litrů piva ročně, pozn. aut.). V nabídce mají minimálně třináct druhů, ale během roku připravují také různé speciály.
SKA Brewing se stal jedním z prvních regionálních pivovarů, který začal část své produkce stáčet do plechovek. Tím se okruh zákazníků rozšířil. Ostatně na čepované pivo Ska jsme narazili nejen v několika duranských restauracích a barech, ale ve své plechovkové podobě také v obchodech po cestě z letiště v Denveru.
Velký problém pro pivovar SKA, ale i pro další výrobce piva, nastal po propuknutí koronavirové pandemie. Restaurace a bary byly zavřené, ale naštěstí se výrazně zvýšil odbyt piva v plechovkách.
„Naši zákazníci si pivo objednávali a vozili domů. Nám nezbylo nic jiného, než shánět plechovky, o které byl v tu dobu ohromný zájem. Bylo to těžké, opravdu těžký boj, ale přežili jsme,“ konstatuje Arlo Grammatica.
Do Česka? Proč ne!
Od roku 2008 pivovar SKA část své produkce vyváží, přičemž mezi největší odběratele patří Švédsko a další severské státy. Pivo se ale také vozí například do Holandska, Francie, Anglie nebo Japonska. V jednání jsou také další země.
Nechtěli by vozit pivo také do Česka? „Samozřejmě, že ano!“ usmívá se Arlo Grammatica. Kdyby to šlo jednoduše, začnou exportovat třeba už zítra. Jenže ono to tak jednoduché není. Například podle českého zákona musí být nápis na plechovkách v češtině, aby mu každý rozuměl.
Dalším problémem je nákladná doprava. Podle Grammaticy se přepravní ceny oproti předkoronavirové době zněkolikanásobily. A tak si na pravé pivo ze SKA Brewing v coloradském Durangu budeme muset ještě počkat.
to ruští studenti dokážou tak leda zavraždit ukrajinské mimino…