bool(false)

Kam na nejlevnější oběd? V Olomouci, Jihlavě a Ostravě vystačíte se stokorunou

Analýza

Nejlevnější oběd nyní pořídíte v Olomouci a Jihlavě. Jsou to jediná dvě krajská města, kde je možné se v průměru najíst ještě pod sto korun. Třetím v pořadí je Ostrava, kde vyjde polední jídlo na rovnou stokorunu. Nejdražší je naopak Praha se 120 korunami. Prokázal to aktuální Ticket Restaurant Card Index, jenž je sestavovaný z plateb více než 60 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k zaplacení obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří přes 800 tisíc transakcí v síti Mastercard v restauracích všech tuzemských regionů.

V Olomouci, Jihlavě a Ostravě vystačíte na oběd se stokorunou. Foto: Redakce

Češi za oběd letos v červnu zaplatili v průměru 108,22 korun. Je to bezmála o 5,50 korun více než před rokem, ovšem v porovnání s letošním březnem jde o zdražení o pouhý dvacetník. Zajímavostí je, že zatímco zkraje roku zvyšovala cenovou hladinu velká města jako Praha či Brno, v poslední době jdou útraty směrem vzhůru nejrychleji tam, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevější.

V Ostravě tak lidé v červnu zaplatili v porovnání s březnem za oběd o 80 haléřů více než v březnu, šedesát haléřů si připlatí lidé v Ústí nad Labem, padesátník pak v Jihlavě a Olomouci. I přes cenový růst ale tato města stále zůstávají na chvostu cenové mapy – Olomouc s Jihlavou jsou jedinými tuzemskými krajskými sídly, kde lze oběd pořídit v průměru za méně než sto korun. Stojí tam 99,40 korun, respektive 99,50.

Podle Ticket Restautant Card Indexu se začaly zvyšovat útraty za obědy od loňského října kvůli zdražování vybraných potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst pak nastal v prosinci, kdy restaurace musely začít tržby elektronicky evidovat (EET).

„Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, tedy Praze a Brně a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a Českých Budějovicích. Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí neméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období,“ uvedl Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant.

Aktuální celorepublikový průměr se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 korun. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.  V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů nižší.  „U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun,“ dodal Jiří Brych. Společnost Edenred bude pravidelně sledovat reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant Card Indexu a zveřejňovat na svých internetových stránkách.

Průměrné ceny obědů (podle Ticket Restaurant Card Indexu):

Praha: 120,00 Kč
Brno: 113,80 Kč
České Budějovice: 109, 40 Kč
Liberec: 107,10 Kč
Plzeň: 106,90 Kč
Hradec Králové: 105,50 Kč
Pardubice: 104,30 Kč
Zlín: 103,90 Kč
Karlovy Vary: 102,90 Kč
Ústí nad Labem: 101,30
Ostrava: 100,00
Jihlava: 99,50 Kč
Olomouc: 99,40 Kč

Průměr ČR: 108,10 Kč

Sdílet:
{{ comments.toggle_text }}

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky [S] Opening

Češi nadávají na své hory, ale stejně na ně jedou

Ačkoli se více než polovina Čechů domnívá, že jsou tuzemská lyžařská střediska přeplněná a poskytují služby na nižší úrovni, než je tomu v zahraničí, přesto do nich opakovaně vyrazí 91 procent respondentů. Vyplynulo …

Je tu úplněk. Pozor na zlámané nohy a nabouraná auta

Měsíčnímu úplňku, který se znovu objeví poslední lednový den, se přisuzuje až magická moc. Lidé mu často přisuzují náměsíčnictví, ale třeba také vyšší počet zplozených chlapečků nebo větší aktivitu až agresivitu …

Při prodeji pojištění budou zákazníci lépe chráněni

Desítky tisíc zprostředkovatelů zřejmě čeká proces získávání nové licence a vzrostou také požadavky na jejich profesionalitu. Klienti, kteří si od nich kupují pojistky, by se měli dočkat vyšší srozumitelnosti a …

Nejčtenější

Brigádníky nenaláká ani 150 korun na hodinu

Firmy už od konce dubna hledají brigádníky na nadcházející letní měsíce. Jenže zájem je malý, klesá. Lidé, kteří mají přece jen o brigády zájem, nedokáží zdaleka pokrýt všechna volná pracovní místa. Podle údajů …

Příští sčítání lidu chceme udělat co nejkomfortnější, říká statistik Robert Šanda

Rozhovor
Zapojit se do sčítání v roce 2021 bude mnohem jednodušší. Kromě toho, že si občané budou moci vybrat, jakou formou budou vyplňovat sčítací formuláře, nebudou o sobě muset uvádět citlivé údaje. „Například nebudeme nic zjišťovat o příjmech, majetku nebo zdravotním stavu,“ vysvětluje Robert Šanda, ředitel odboru statistiky obyvatelstva ČSÚ (Český statistický úřad).
Rolovat nahoru