V Olomouci, Jihlavě a Ostravě vystačíte na oběd se stokorunouzdroj: Redakce

ANALÝZA: Kam na nejlevnější oběd? V Olomouci, Jihlavě a Ostravě vystačíte se stokorunou

Nejlevnější oběd nyní pořídíte v Olomouci a Jihlavě. Jsou to jediná dvě krajská města, kde je možné se v průměru najíst ještě pod sto korun. Třetím v pořadí je Ostrava, kde vyjde polední jídlo na rovnou stokorunu. Nejdražší je naopak Praha se 120 korunami. Prokázal to aktuální Ticket Restaurant Card Index, jenž je sestavovaný z plateb více než 60 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k zaplacení obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří přes 800 tisíc transakcí v síti Mastercard v restauracích všech tuzemských regionů.

Češi za oběd letos v červnu zaplatili v průměru 108,22 korun. Je to bezmála o 5,50 korun více než před rokem, ovšem v porovnání s letošním březnem jde o zdražení o pouhý dvacetník. Zajímavostí je, že zatímco zkraje roku zvyšovala cenovou hladinu velká města jako Praha či Brno, v poslední době jdou útraty směrem vzhůru nejrychleji tam, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevější.

V Ostravě tak lidé v červnu zaplatili v porovnání s březnem za oběd o 80 haléřů více než v březnu, šedesát haléřů si připlatí lidé v Ústí nad Labem, padesátník pak v Jihlavě a Olomouci. I přes cenový růst ale tato města stále zůstávají na chvostu cenové mapy – Olomouc s Jihlavou jsou jedinými tuzemskými krajskými sídly, kde lze oběd pořídit v průměru za méně než sto korun. Stojí tam 99,40 korun, respektive 99,50.

Podle Ticket Restautant Card Indexu se začaly zvyšovat útraty za obědy od loňského října kvůli zdražování vybraných potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst pak nastal v prosinci, kdy restaurace musely začít tržby elektronicky evidovat (EET).

„Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, tedy Praze a Brně a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a Českých Budějovicích. Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí neméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období,“ uvedl Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant.

Aktuální celorepublikový průměr se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 korun. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.  V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů nižší.  „U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun,“ dodal Jiří Brych. Společnost Edenred bude pravidelně sledovat reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant Card Indexu a zveřejňovat na svých internetových stránkách.

Petr Starý

Průměrné ceny obědů (podle Ticket Restaurant Card Indexu):

Praha: 120,00 Kč
Brno: 113,80 Kč
České Budějovice: 109, 40 Kč
Liberec: 107,10 Kč
Plzeň: 106,90 Kč
Hradec Králové: 105,50 Kč
Pardubice: 104,30 Kč
Zlín: 103,90 Kč
Karlovy Vary: 102,90 Kč
Ústí nad Labem: 101,30
Ostrava: 100,00
Jihlava: 99,50 Kč
Olomouc: 99,40 Kč

Průměr ČR: 108,10 Kč

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *