
Vyplývá to z analýzy dat o platbách stravenkovými kartami Pluxee (dříve Sodexo, pozn. aut.), kterou firma poskytla Finančním a ekonomickým informacím (faei.cz). Také ukázala, že průměrná cena obědů neustále mírně roste.
Zatímco na začátku roku se pohybovala okolo 192 až 193 korun a na jaře stoupla na 194 korun, aktuálně už atakuje hranici 197 korun. Na zdražování se podílí i sezónní nabídka – v létě restaurace častěji zařazují lehčí jídla z čerstvých a lokálních surovin, které jsou nákladnější.
Mezi cenami poledních menu neustále platí významné regionální rozdíly, které dosahují až několika desítek korun. Nejvyšší zůstávají útraty v Jihočeském kraji, kde se průměrná cena přiblížila 212 korunám.
S útratou nad 200 korun musí strávníci počítat ještě v dalších pěti regionech, i když v některých krajích obědy nepatrně zlevnily – šlo ale jen o desetihaléře, maximálně korunové položky. Podle Pluxee nejspíš v některých oblastech naráží ceny na pomyslný strop.
V dalších krajích šly ceny naopak mírně nahoru. Například v Olomouckém kraji byla v květnu průměrná cena oběda 193,70 koruny, v červnu ale už 195 korun. Nejlevněji se i nadále obědvá na Vysočině – v červnu zde lidé za oběd zaplatili v průměru 170,40 Kč.
Upravená letní nabídka
Trend je každopádně jasný. „Po mírném jarním zklidnění přišel znatelnější růst cen. V červnu byl ale mírně korigován, výrazně zlevnit si ale restauratéři nemohou dovolit,“ uvedla Tereza Knířová z Pluxee, která patří mezi největší tuzemské poskytovatele zaměstnaneckých benefitů.
„Provozovatelé restaurací se musejí vyrovnat s vyššími cenami surovin, energií, současně však musí reagovat také na změnu v poptávce během letních měsíců,“ dodala Knířová.
To potvrzují i sami restauratéři. Přes léto nabídku upravují a přizpůsobují aktuálnímu počasí. „Přidáváme spíš lehká a svěží jídla, zařazujeme saláty. Naopak vynecháváme třeba těžké omáčky s knedlíky,“ řekla Aneta Sus Zajíčková, provozní restaurace Radegastovna v centru Ostravy.

Přes léto je poptávka rovněž po jídlech ze světových kuchyní, tedy přesněji těch přímořských, kde jsou pokrmy uzpůsobeny pro horké počasí. Stále oblíbenější je tak i mezi Čechy třeba řecký gyros, nebo na grilu připravené ryby.
Své příznivce mají i mořské plody, které se na letních jídelníčcích objevují i v tuzemských restauracích. Stálicemi jsou pak zástupci asijských jídel, která se rovněž vyznačují lehkostí.
„Oblíbený je také třeba poke bowl,“ dodala Sus Zajíčková. „Poke“ znamená „krájet na kousky“. Jelikož domovinou tohoto jídla je Havaj, je jasné, že v originále jsou jeho základem kousky čerstvých ryb. Stejně dobře je ale mohou nahradit kousky kuřete, zelenina nebo třeba tofu.
Kdo by však očekával, že lehčí jídla budou levnější, bude nejspíš zklamaný. Čerstvé sezonní suroviny jsou totiž dražší, navíc se ceny hodně rychle mění. „Týdenní menu však sestavujeme tak, abychom konečné ceny za jídla mohli udržovat stabilní,“ poznamenala Aneta Sus Zajíčková.
Podobně restauratéři přizpůsobují v letních měsících rovněž nabídku nápojů. Na nápojových lístcích tak obvykle najdete například ovocem ochucenou vodu, svěží domácí limonády či ledové čaje, stejně tak čepované míchané pivní nápoje. Nechybí ani ledové varianty kávy.
Zlevnily jen brambory a prasata
Z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) navíc vyplývá, že další zdražování potravin, a tudíž i pokrmů v restauracích, je na obzoru. Ceny zemědělských výrobců se totiž ve druhém čtvrtletí meziměsíčně zvýšily o 3,9 procenta a meziročně dokonce o 14,9 procenta.
„Ceny skotu vzrostly o 13 procent, vajec o 7,9 procenta, prasat o 4,5 procenta, drůbeže o 3,6 procenta a obilovin o 2,1 procenta,“ konstatoval ČSÚ. Zdražily rovněž olejniny a mléko.
„Ceny v rostlinné výrobě vzrostly meziročně o 14,7 procenta v důsledku vyšších cen ovoce o 28,3 procenta, olejnin o 24,3 procenta, obilovin o 14,9 procenta a čerstvé zeleniny o 6,9 procenta,“ uvedli statistici. Naopak klesly ceny brambor o bezmála 24 procent a o téměř desetinu zlevnila prasata.














