Nejdražší jídlo už není v Praze. Kde za oběd zaplatíte nejvíce?

Dlouhodobé prvenství hlavního města v drahotě poledního menu je u konce. Prahu dokonce nepředstihl jen jeden kraj, ale hned pět. Nejvíce si strávníci nyní zaplatí za oběd ve středních Čechách. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami Pluxee (dříve Sodexo Benefity), kterou firma poskytla Finančním a ekonomickým informacím (faei.cz).
Ceny obědů v prvních měsících letošního roku v některých regionech klesly. Ilustrační foto: Pixabay.com

Prvních pět měsíců letošního roku pořádně promíchala pořadí nejdražších obědových regionů. Praha s průměrnou cenou poledního menu 198,20 koruny v květnu držela až pátou příčku. Předstihl ji dokonce i výrazně „chudší“ Ústecký kraj. Prvenství aktuálně patří Středočeskému kraji s průměrnou cenou oběda 207,53 koruny.

Data společnosti Pluxee, největšího poskytovatele benefitů v České republice, ukazují, že na částku přesahující 200 korun se ceny obědů poprvé vyšplhaly v listopadu 2022, a to v Praze. Tuto magickou hranici následně překonaly další regiony v prosinci 2023, kdy byly průměrné ceny obědů vůbec historicky nejvyšší.

Už na konci uplynulého roku ale nebyly nejdražší obědy v hlavním městě, jak tomu bylo až dosud, ale ve Středočeském kraji, kde byla průměrná cena o bezmála 13 korun vyšší než v Praze. Hlavní město ale nebylo ani druhé nejdražší, ale až šesté.

Na druhé místo se vyšplhal Pardubický kraj a na třetím Ústecký kraj. Před Prahu se dostal ještě Ústecký a Liberecký kraj. Nejlevněji bylo tradičně na Vysočině, kde průměrný oběd vyšel asi o 30 korun levněji než v nejdražších středních Čechách.

Pomohly levnější potraviny

V prvních pěti měsících letošního roku ceny obědů mírně kolísaly, v některých regionech dokonce klesaly. „Vývoj cen ukázal, že lidé už nejsou ochotni stále vyšší a vyšší ceny akceptovat. V prvních pěti měsících letošního roku už totiž dál nerostly, celkově šly níže,“ řekl Jan Michelfeit ze společnosti Pluxee.

Nepochybně tomu podle něj pomohlo i meziroční zlevnění potravin, které pomohlo i poklesu celkové inflace na 2,6 procenta. „Zdá se tedy, že ceny obědů již dosáhly cenového stropu,“ poznamenal Michelfeit.

Jeho slova potvrzují poslední dostupná data, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Například cena mouky a vajec byly v květnu meziročně nižší o 23,5 procenta, ovoce o 6,7 procenta a masa o 5,8 procenta.

Zdroj: Pluxee

„Pozitivní zprávou je, že se ceny potravin mírně snížily, a stále tak působí protiinflačně. Bez vlivu cen potravin by meziroční inflace činila 3,9 procenta,“ konstatoval hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler. Upozornil ale, že protiinflační působení cen potravin bude v příštích měsících postupně vyprchávat.

Středočeská drahota

Zatímco v prosinci 2023 byly průměrné ceny obědů nad hranicí 200 korun v šesti regionech, v květnu 2024 to bylo už jen ve třech krajích. Nejdražší obědy má stále Středočeský kraj, kde byla průměrná cena 207,53 korun. Druhý nejdražší je Jihočeský kraj (202,98 Kč) a třetí Pardubický kraj (200,31 Kč). Nejlevnější obědy jsou dlouhodobě na Vysočině (171,18 Kč).

„To, že jsou ceny obědů ve Středočeském kraji dlouhodobě nejvyšší, je způsobeno jeho polohou blízko hlavnímu městu. Kolem Prahy se mohutně soustředí developerská výstavba, a vzhledem k cenám nemovitostí se sem stěhují movitější lidé, kteří pracují v Praze za vyšší mzdy. Takže je zde pak i kupní síla,“ vysvětlil Jan Michelfeit ze společnosti Pluxee.

Průměrná hrubá měsíční mzda v prvním čtvrtletí dosáhla podle statistického úřadu 43 941 korun. Nejvyšší byla tradičně v Praze, kde se vyšplhala na 56 372 korun. Ve středních Čechách to bylo 43 554 korun.

Ještě před pěti lety byla průměrná cena oběda o desítky korun nižší, na konci roku 2019 činila necelých 131 korun. V roce 2020 se zvýšila jen o pár korun, v roce 2021 průměrná cena překročila 151 korun. Pak přišel zlom.

„Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci už 180 korun. Toto zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů, zároveň byli lidé ještě ochotni takové ceny akceptovat,“ konstatoval Michelfeit. „Rok 2023 se pak v gastro sektoru nesl ve znamení stabilizace cen, už rostly jen zvolna, nebo vůbec.“

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB