Stravenky, zaměstnanecký benefit, který se stal už téměř samozřejmostí, v České republice využívá přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Ať už mají formu papírové poukázky nebo digitální karty s příspěvkem, jejich používání se řídí zákoníkem práce i zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem.
V roce 2019 si firmy odečtou z daní nejvíce, když zaměstnancům pořídí stravenky v hodnotě 123 korun. „Díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky o polovinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu,“ doplňuje Jan Matoušek, marketingový manažer pro stravenku ze společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.
To, jak velkou částku si firma bude moci odečíst na daních, se počítá jako 70 procent z hodnoty stravného na pracovních cestách. Ta je od 1. ledna 2019 stanovena na 97 Kč denně. Zákon o dani z příjmů pak umožňuje firmám uhradit maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část doplácí zaměstnanci, v některých případech je hradí i zaměstnavatel, ovšem už bez slevy na dani.
Oproti předchozímu roku 2018 se hodnota nejvýhodnější stravenky zvýšila o 5 Kč, za poslední tři roky je to už nárůst o 18 Kč. Podle dat společnosti Sodexo Benefity se průměrná cena oběda v posledním roce pohybovala okolo 111 Kč1, daňově nejvýhodnější stravenka proto zhruba odpovídá reálným cenám obědů, respektive ji převyšuje.
Ze zkušenosti odborníků ze Sodexo Benefity firmy s příchodem nového roku zaměstnancům hodnotu stravenkových benefitů zvyšují. „Vývoj na pracovním trhu přiměl zaměstnavatele navyšovat hodnotu nabízených benefitů, sledujeme to i u stravenek. Více než třetina našich zákazníků už nyní poskytuje příspěvek na stravování na den v hodnotě 100 korun a více,“ potvrzuje Jan Matoušek.