
V současnosti však zdražují potraviny napříč jejich spektrem, jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu. S blížícími se Vánocemi tak musí lidé v Česku počítat s citelným meziročním zdražením oblíbeného svátečního pokrmu – bramborového salátu.
Bramborový salát meziročně zdraží o více než 40 procent, konkrétně o 43 procent. Zatímco loni se cena jeho domácí přípravy vešla ještě pod úroveň 58 korun za porci pro šest osob, letos už je to necelých 83 korun.
I tak však při zohlednění určité úrovně kvality vyjde po domácku připravovaný bramborový salát znatelně levněji, než salát kupovaný, který samozřejmě meziročně také značně zdražuje, leckdy i kolem 50 až 60 procent.
Kromě brambor, jejichž úroda bude letos v Česku meziročně nižší až o pětinu, zdražují také další ingredience potřebné pro přípravu bramborového salátu, včetně vajec. Dražší než loni jsou také další položky potřebné pro jeho výrobu, jako je mrkev, celer nebo cibule, majonéza nebo hořčice. Důvodem zdražování těchto položek jsou zejména drahé energie.
Autor je hlavní ekonom Trinity Bank
(Redakčně upraveno)