Jak Češi vloni utráceli? Jaké trendy se urychlily?

Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil už během první vlny pandemie loni na jaře na základě objemu transakcí klientů České spořitelny spočítal, jak Češi utráceli v době karantény. Tentokrát přinesl přehled, jak jsme podle dat Spořky utráceli během celého loňského roku.
Ekonomika se loni skokově stala méně hotovostní. Za celý rok meziročně poklesly výběry z bankomatů o jedenáct procent. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Ve srovnání s rokem 2019 loni vzrostly kartové transakce včetně výběrů z bankomatů o dvě procenta. Během jarní vlny (březen a duben) poklesly o deset procent a během podzimní vlny (říjen a listopad) o pět procent.

Loňský rok urychlil některé trendy. Ekonomika se skokově stala méně hotovostní: Za celý rok meziročně poklesly výběry z bankomatů o jedenáct procent.

Kartu jsme využívali více rovnou k placení, ať už v kamenném obchodě nebo na internetu. Za celý rok meziročně o patnáct procent více.

Zavřené krámy nás naučily rovnou nakupovat na internetu. Za celý rok byl meziroční nárůst o 43 % vyšší. Během jarního lockdownu to bylo meziročně o 56 procent více a během podzimního pak ještě o dvě procenta více.

Ačkoliv čím dál více nakupujeme na internetu, tak hodně Čechů si pořád nechává posílat věci na dobírku a zaplatí až kurýrovi. Více platíme ale kartou, méně hotově.

Jaké sezónní hity přinesl loňský rok? Hitem po jarní vlně byly hobby markety, které dosáhly meziročního nárůstu o 111 procent. Po jarním lockdownu jsme si chtěli byty, zahrady a domy opravit, vyzdobit, vylepšit a zvelebit.

Hitem léta se stala tuzemská dovolená: Platby Čechů kartou za hotely, penziony, kempy v ČR vzrostly během prázdnin meziročně o více než padesát procent.

Hitem podzimu a konce roku byly léky a vitamíny, které meziročně zaznamenaly nárůst o 19 procent. Začali jsme více investovat do svého zdraví a ochrany proti nemoci, takže nyní se každé ráno ládujeme minimálně vitamínem D3.

Autor je hlavní ekonom České spořitelny
(Redakčně upraveno)

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena