
Alkohol tvoří téměř polovinu výdělku restaurací, od ledna do září se ale jeho podíl propadl na 17 procent. Na spotřebě i dovozu „tvrdého alkoholu“ se podle analýzy projektu Česko v datech podepsala protiepidemická omezení více než u piva a vína.
Svou roli hrálo jak uzavření restaurací, tak i výrazný úbytek zahraničních turistů. Zato tržby specializovaných obchodů s alkoholem v listopadu překonaly loňský výsledek až o 69 procent, jak ukazují údaje České spořitelny o karetních transakcích.
Vývoz českého piva na jaře oproti loňsku poklesl, v letních měsících ale podle Českého statistického úřadu vzrostl až na rekordních 60,9 milionu litrů. Z lihovin se podobně dařilo pouze rumu, a to v srpnu.
Zatímco piva a vína se během jarní vlny pandemie dováželo do Česka podobné množství jako v uplynulých letech, lihoviny se zejména v dubnu a květnu propadly o více než polovinu. Hodnota piva prodaného v Česku meziročně poklesla o 22 procent, u lihovin šlo podle průzkumu agentury Nielsen dokonce o 31 procent.
„Analýza sleduje meziroční změnu od ledna do září, promítl se do ní tedy jen první lockdown. V létě se hodnoty vrátily na běžnou úroveň. To však platí především u piva, u lihovin se návrat k původním hodnotám nekonal,“ uvedl Tomáš Odstrčil z analytického projektu Česko v datech.
Vinotéky a pivotéky si polepšily
Spotřebu alkoholu ovlivnilo uzavírání barů a restaurací, které více než polovina Čechů uvádí jako jeden z hlavních důvodů omezeného pití alkoholu. Vyplývá to z dat Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky.
Právě alkohol podle společnosti Dotykačka běžně tvoří téměř polovinu tržeb restaurací. Pivo představuje 38 procent, ostatní alkoholické nápoje asi 11 procent. V říjnu se pivo na tržbách podílelo jen 15 procenty a ostatní alkohol dokonce jen dvěma procenty.
Při prvním lockdownu dosáhl úbytek piva prodaného v restauracích 50 milionů litrů. O 30 milionů litrů (tedy asi miliardu korun) naopak podle agentury Nielsen vzrostl přímý prodej piva v obchodech. Prodejny zaměřené na alkohol si tak mohly výrazně polepšit.
Podle údajů o karetních platbách klientů České spořitelny činil meziroční nárůst listopadových útrat ve vinotékách, pivotékách a podobných obchodech až 69 procent. Nejsilnější byl pro tyto obchody týden od 9. listopadu, kdy se meziroční přírůstek vyšplhal až na 89 procent.
Miliardové propady lihovin
Prodej lihovin se vloni v restauracích propadl o 2,2 miliardy korun, nárůst prodejů ve specializovaných obchodech o 0,2 miliardy korun však ztrátu ani zdaleka nevyvážil.
„Zatímco pivo tradičně zažívá největší oblibu v letních měsících, lihoviny Češi v největší míře kupují kolem Vánoc a Nového roku. Preventivní opatření proti šíření koronaviru ale s největší pravděpodobností zahýbají i se silvestrovskými večírky,“ řekl Tomáš Odstrčil z Česka v datech.
Loňské statistiky může výrazně ovlivnit také úbytek zahraničních hostů, jejichž počet v ubytovacích zařízeních v loňském druhém čtvrtletí meziročně poklesl zhruba o 96 procent.
Pivovarnické ztráty
Razantní úbytek turistů a opakované uzavírání hospod, barů a restaurací má neblahý dopad rovněž na české pivovary. Týdně přicházejí o více než 340 milionů korun, celkově pak v druhé vlně pandemie mohou ztratit na tržbách za čepované pivo až 3,8 miliardy korun. Vyplývá to ze studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) pro Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS).
Podle analytika centra Michaela Fanty může mít koronavirová pandemie citelný dopad na provoz hospod i poté, co se znovu otevřou. „Důvěra českých spotřebitelů v bezpečnost gastronomie je silně otřesena a vnitřní prostory restauračních zařízení mohou být nadále částí veřejnosti považovány za rizikové,“ řekl Fanta.
Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová uvedla, že je zapotřebí brát v úvahu rovněž riziko, které pramení ve změně spotřebitelského chování. „Zákazníci, kteří svou spotřebu čepovaného piva nahrazují během pandemie pivem baleným, mohou u těchto zvyklostí zůstat i v budoucnu, což ovlivní míru ziskovosti nejen restauračních zařízení, ale také samotných pivovarů. Tradice české pivní kultury a české hospody je významně ohrožena,“ varovala Ferencová.