
Průměrná útrata za oběd se v loňském prosinci v celorepublikovém průměru vyšplhala na rekordních 127,40 korun, což je o 6,4 procenta více než rok předtím. Dráž je přitom v Čechách – zde již na mapě není jediné krajské město, kde by polední útrata byla pod 120korunovou hranicí. Ještě před rokem se přitom do této částky při placení v restauraci vešli lidé v celé republice s výjimkou Prahy a Brna.
Praha: 143,20
Brno: 134,10
České Budějovice: 128,90
Plzeň: 127,90
Liberec: 125,90
Hradec Králové: 124,70
Pardubice: 122,90
Karlovy Vary: 122,60
Zlín: 121,00
Ústí nad Labem: 120,00
Olomouc: 117,80
Ostrava: 117,70
Jihlava: 117,00
Česká republika: 127,40
Zdroj: Ticket Restaurant Card Index
Více než dvojnásobný loňský růst útrat v porovnání s inflací má několik důvodů. Náklady restaurací rostly rychleji než inflace. Platí to jak pro energie (elektřinu i plyn), tak pro naprostou většinu potravin. „Velkým hybatelem pak byly i rostoucí mzdy kuchařů a číšníků. Velmi nízká nezaměstnanost a velká konkurence zvýšily cenu jejich práce, což se logicky promítlo do cen,“ řekl Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.
Lidé více utrácejí
Zároveň díky zvyšující se kupní síle stále roste ochota lidí připlatit si za dražší jídla. „Od restauratérů víme o několika trendech. Lidé chtějí k obědu pestrou nabídku jídel připravovaných z kvalitních surovin. Díky tomu se cena poledního menu vyrovnává i nabídkám z hlavní části jídelních lístků. Často se liší třeba jen velikostí porce,“ uvedl Vystrčil.
Podle něj si lidé také současně dopřávají častěji více chodů. „Už to není jen jedno hlavní jídlo a k tomu malý nápoj. Lidé si přiobjednávají nejčastěji polévku či malé zeleninové saláty jako přílohu, z nápojů restaurace stále častěji nabízejí třeba kvalitní, ale dražší domácí limonády,“ dodal Vystrčil.
Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant Card Indexu od prosince 2015. Ty se za tu dobu zvýšily o více než čtvrtinu. Výrazně také roste rozdíl mezi útratami lidí v Praze a Brně a ostatními regiony.
„Zatímco v roce 2015 zaplatili Pražané za oběd v restauraci v průměru o 19 korun více než v Jihlavě, kde jsou ceny dlouhodobě nejnižší, v prosinci již byl rozdíl přes 26 korun,“ konstatoval Zbyněk Vystrčil. O něco méně se pak zvětšil odstup Brna od dalších tuzemských měst.
Česká kuchyně podle mapy
Zajímavý pohled na oblíbená jídla v České republice, ale i v dalších zemích po celém světě přinesl vloni server Taste Atlas. Interaktivní mapa ukázala, jaké pokrmy a pití v jednotlivých státech tamní obyvatelé rádi konzumují.
Například jen kolem Prahy je podle serveru více než sedmdesát různých jídel. Za charakteristické považuje například svíčkovou, pečenou kachnu, sekanou či vepřo knedlo zelo. Z nápojů to jsou kupříkladu tuzemák nebo pivo.
Ačkoliv ve většině případů se autoři interaktivní mapy trefili, některé údaje podle serveru Echo24.cz zpracovali poněkud svérázně. Například hodnocení deseti nejpopulárnějších jídel a nápojů České republiky. Třeba na desátém místě v oblíbenosti se podle autorů v Česku umístil abertamský sýr, který se vyrábí v obci Abertamy v Karlovarském kraji.