Naobědvat se za 120 korun? Už téměř nemožné

Ve velkých městech už průměrný oběd nepořídíte za méně než 120 korun. Výjimkou byly na konci roku už jen Ostrava, Olomouc a Jihlava. Jak ukazuje takzvaný Ticket Restaurant Card Index, ceny i útraty lidí v restauracích za poslední rok výrazně narostly. Index je sestavený z plateb více než 180 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,7 milionu transakcí.
Ilustrační foto: Pixabay.com

Průměrná útrata za oběd se v loňském prosinci v celorepublikovém průměru vyšplhala na rekordních 127,40 korun, což je o 6,4 procenta více než rok předtím. Dráž je přitom v Čechách – zde již na mapě není jediné krajské město, kde by polední útrata byla pod 120korunovou hranicí. Ještě před rokem se přitom do této částky při placení v restauraci vešli lidé v celé republice s výjimkou Prahy a Brna.

Více než dvojnásobný loňský růst útrat v porovnání s inflací má několik důvodů. Náklady restaurací rostly rychleji než inflace. Platí to jak pro energie (elektřinu i plyn), tak pro naprostou většinu potravin. „Velkým hybatelem pak byly i rostoucí mzdy kuchařů a číšníků. Velmi nízká nezaměstnanost a velká konkurence zvýšily cenu jejich práce, což se logicky promítlo do cen,“ řekl Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.

Lidé více utrácejí

Zároveň díky zvyšující se kupní síle stále roste ochota lidí připlatit si za dražší jídla. „Od restauratérů víme o několika trendech. Lidé chtějí k obědu pestrou nabídku jídel připravovaných z kvalitních surovin. Díky tomu se cena poledního menu vyrovnává i nabídkám z hlavní části jídelních lístků. Často se liší třeba jen velikostí porce,“ uvedl Vystrčil.

Podle něj si lidé také současně dopřávají častěji více chodů. „Už to není jen jedno hlavní jídlo a k tomu malý nápoj. Lidé si přiobjednávají nejčastěji polévku či malé zeleninové saláty jako přílohu, z nápojů restaurace stále častěji nabízejí třeba kvalitní, ale dražší domácí limonády,“ dodal Vystrčil.

Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant Card Indexu od prosince 2015. Ty se za tu dobu zvýšily o více než čtvrtinu. Výrazně také roste rozdíl mezi útratami lidí v Praze a Brně a ostatními regiony.

„Zatímco v roce 2015 zaplatili Pražané za oběd v restauraci v průměru o 19 korun více než v Jihlavě, kde jsou ceny dlouhodobě nejnižší, v prosinci již byl rozdíl přes 26 korun,“ konstatoval Zbyněk Vystrčil. O něco méně se pak zvětšil odstup Brna od dalších tuzemských měst.

Česká kuchyně podle mapy

Zajímavý pohled na oblíbená jídla v České republice, ale i v dalších zemích po celém světě přinesl vloni server Taste Atlas. Interaktivní mapa ukázala, jaké pokrmy a pití v jednotlivých státech tamní obyvatelé rádi konzumují.

Například jen kolem Prahy je podle serveru více než sedmdesát různých jídel. Za charakteristické považuje například svíčkovou, pečenou kachnu, sekanou či vepřo knedlo zelo. Z nápojů to jsou kupříkladu tuzemák nebo pivo.

Ačkoliv ve většině případů se autoři interaktivní mapy trefili, některé údaje podle serveru Echo24.cz zpracovali poněkud svérázně. Například hodnocení deseti nejpopulárnějších jídel a nápojů České republiky. Třeba na desátém místě v oblíbenosti se podle autorů v Česku umístil abertamský sýr, který se vyrábí v obci Abertamy v Karlovarském kraji.

PSALI JSME:
Letošní daňově nejvýhodnější stravenka má hodnotu 131 Kč

  1. V praze koupím oběd za nijak nedotovanou cenu v různých částech prahy do 90kč. V každém z míst mám výběr minimálně ze dvou jídel, ale také klidně i z osmi, a v ceně je i polévka. Znám jen v praze 10 takových provozoven, a rozhodně to nejsou žádné dětské porce a jiné výmysly jiných pohostinských zlodějských provozovven. Autor ale do toho plete ceny z předražených podniků, kde si ani za 400 kč nenajíte.

  2. Navíc když budu mít chuť skočím klidně do icelandu a koupím si tam tři hotové obědy do mikrovlnky za 99kč. A také se najím, i když je potřeba si to trochu doupravit kořením.

  3. Pro Šumperk a okolí vaříme do jídlonosičů za 70,- + rozvoz za 5,-. Ale chápu, že za jídlo u stolu se musí přidat – obsluha,mytí,úklid, světlo,teplo , ale do 100 by to mělo vyjít

  4. Ještě doplněk – pochopitelně jídlo placené stravenkou by mělo být ještě dražší,protože putykář musí odvést cca 5-7 korun z každé společnosti,které se distribucí stravenek na jeho úkor dobře živí.

Napsat komentář: Jaroslav Fridrich Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …

Do důchodu v 65 letech. Nebo bude všechno jinak?

Čím jsme starší, tím více vyhlížíme magickou hranici 65 let, kdy budeme moci začít čerpat starobní důchod. Finanční prostředky, které jsme každý měsíc či jednou za rok platili státu, se nám konečně začnou vracet a …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Z Česka bude brzy holina

Budou-li lesy umírat dál takovým tempem, jako poslední dva roky, tak se až na výjimky z Česka stane holina. A to se …
Rolovat nahoru