
Za posledních deset let vzrostla průměrná cena lahvového piva dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) poměrně nepatrně, a sice z 10 korun na 11,30 Kč. Jenže zatímco před deseti lety bylo možné pořídit pivo v hospodě či restauraci za dvojnásobek jeho ceny v obchodě, tj. za cenu kolem dvaceti korun, dnes už se pivo v hospodách v ČR prodává za ceny nejčastěji v pásmu od 30 do 60 korun.
To znamená, že místo jen dvojnásobné ceny vykazuje dnes pivo v hospodě či restauraci cenu minimálně zhruba trojnásobnou v porovnání s cenou piva v obchodě.
Rozevírání nůžek mezi pivem v hospodě, a pivem v obchodě probíhá v podstatě od roku 1990. V době pádu komunismu totiž pivo v hospodě stálo zhruba stejně, jako pivo v obchodě. Lidé tak mnohem jednoznačněji než dnes dávali přednost čepovanému pivu právě v hospodě, které většině Čechů chutná více.
Mnohem častější než dnes byl před rokem 1990 fenomén chození do hospody pro pivo se džbánkem. V posledních více než třiceti letech však klesá cenová atraktivita čepovaného piva, navíc se díky lepším technologickým postupům zlepšují chuťové vlastnosti piva baleného, prodávaného v obchodech.
Letošní rapidní inflace v ČR, nejvýraznější od 90. let, pospaný trend posílí. Pivo v hospodě nebo restauraci bude muset podražit více, než pivo v obchodě, včetně piva z e-shopu. To proto, že do ceny piva v hospodě se více, než do piva z obchodu, promítne obecná inflace, tedy růst cen energií, nájmů, mezd atp.
Autor je hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)
(Redakčně upraveno)
Nepochopím pivaře. Já pivo přímo nesnáším. Raději občas červené vínko……
Díky za osvícený komentář k tématu 🙂
Někdo nechápe pivaře, někdo vinaře. Ale nás pivařů je mnohonásobně víc, jak vás vinařů.
Já po dvojce vína většinou bliju. Takže zas nechápu vinaře
Můj komentář byl o tom,že já vypiju za měsíc pár(dvě nebo tři) lahví vína. Právě proto nechápu pivaře co vypijí piva za měsíc desítky litrů…..Asi tak!