
Restaurace a hospody jsou z devadesáti procent zavřené a pivovarům se razantně snížil odbyt. Všichni sčítají milionové škody a s obavami vyhlížejí další vývoj. Mnohé pivovary navíc řeší, co s vyrobeným točeným pivem, aby ho nemusely vylít.
Podle Českého svazu pivovarů a sladoven klesl velkým a středním výrobcům, kterých je v zemi přibližně padesát, odbyt v průměru o 40 procent. Nejen kvůli uzavřeným hospodám a restauracím, ale rovněž vlivem nižšího exportu. Menším pivovarům klesla výroba dokonce o více než 50 procent.
Například Budějovický Budvar na konci března zastavil linku na stáčení piva do sudů. Část ztrát ale pokryje prodej piva v lahvích nebo plechovkách. „Prodeje baleného a lahvového piva nejdou razantně dolů, spíš bude balené pivo schopné posbírat nějaké ztráty ze sudového piva,“ citovala ČTK generálního ředitele Petra Dvořáka.
Podobný vývoj je podle něho na všech světových trzích. „Jedna země za druhou omezuje hospody, sudy začínají celosvětově padat, zastavujeme naši kegovou linku. Export sudů se postupně zastavuje, každý den řešíme zrušené objednávky na sudové pivo. Ale balené pivo se zpomaluje nebo zůstává na loňských číslech a plechovková linka jede naplno,“ dodal Dvořák.
Katastrofa pro minipivovary
Ještě dramatičtější situace je u minipivovarů a restauračních pivovarů, kterých je v Česku na pět set a které prakticky přes noc přišly o většinu svého odbytu. Pokles jejich produkce je mezi 80 a 85 procenty. Některé musí propouštět své zaměstnance a bojují o přežití. I tak podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven jich nejspíš část zkrachuje.
„Zřejmě 25 procent minipivovarů tuto situaci nepřežije. Ta situace u nich je velmi tragická, protože jsou přímo závislí na restauračním provozu,“ konstatovala výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Některé minipivovary se snaží prodávat alespoň částečně přes internet a u výdejních okének ve svých provozech.
Velkým problémem je už vyrobené pivo, na konci března to bylo několik milionů piv. Proto vznikla iniciativa zachranpivo.cz, kde si každý může najít ve svém okolí minipivovar a koupit si od něj zlatavý mok.
„Je to úžasné a chtěl bych strašně moc poděkovat, že vznikl projekt Zachraň pivo. A děkuji lidem, že začínají chodit do minipivovarů pro své objednávky, protože bez nich bychom neměli šanci přežít,“ řekl na konci března pro Deník Pavel Rokoš, sládek z Parovaru v Rudné u Prahy.
Záchrana pro hospody
V podobné situaci jako minipivovary jsou i hospody a restaurace, kterých je v Česku více než 30 tisíc.
Většina z nich musela v polovině března zavřít, přičemž dramatický úbytek hostů a padající tržby odstartovaly už na začátku března. Některé provozovny udržují alespoň rozvoj jídel nebo prodej přes ulici, ale většina hospod se ocitla úplně bez příjmů a jsou nuceny propouštět.
Český svaz pivovarů a sladoven proto na začátku dubna spustil kampaň Zachranhospodu.cz, do níž se zapojily i pivovary a další partneři. Brzy se do ní zapojily na dva tisíce hospod a restaurací, kterým lidé přispěli k přežití zakoupením voucherů celkem už za sedm milionů korun.
„Hospody i restaurace jsou zavřené už měsíc, nicméně výrazný úbytek hostů zaznamenaly už od začátku března. Podle současného plánu vlády se otevřou nejdříve koncem května, a to ještě v omezeném režimu,“ připomněla Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.
Dodala, že většina provozoven bude tři měsíce bez jakýchkoliv příjmů a řada z nich bude nucena zavřít – pokud se jim nedostane pomoci. V tuto chvíli je přitom 90 procent restaurací a hospod zavřených a bez jakýchkoliv příjmů.
Český svaz pivovarů a sladoven vyzval rovněž vládu, aby pivovarskému sektoru pomohla. Navrhnul například přímou finanční pomoc restauracím, hospodám a minipivovarům, která zabrání hromadnému ukončování jejich činnosti anebo odpuštění spotřební daně z čepovaného piva.