Ovoce zdražuje nejvíce za posledních minimálně deset let

Letos v květnu zdražilo ovoce nejvýrazněji za celé období minimálně od začátku roku 2010. Jeho tuzemští pěstitelé hlásí o 91,3 procenta vyšší ceny než loni v květnu. Ceny jsou tedy takřka dvojnásobné. Současně citelně zdražuje většina dováženého ovoce.
Přeborníkem ve zdražování je kiwi. Foto: Depositphotos.com

Zdražování navíc pokračuje i nyní v červnu, jak plyne z dat Státního zemědělského intervenčního fondu. „Přeborníky“ ve zdražování jsou kiwi, mango, mandarinky a limetky. Tyto druhy ovoce velkoobchodně zdražily jen během letošního roku, od začátku ledna do začátku června, až o 109,2 procenta (viz tabulka).

Naplno se ukazuje, jak příliš je ovocnářství v celé Evropské unii, nejen v ČR, závislé na zahraničních pracovnících, třeba z balkánských zemí, Ukrajiny nebo severní Afriky. Kvůli horší propustnosti hranic, způsobené koronavirem, se letos těchto pracovníků nedostává. Musí se zapojit domácí obyvatelstvo, které je zpravidla citelně dražší a v řadě případů méně pracovně zdatné a výkonné. Sklizeň tak trvá delší dobu – je tedy „dražší“ časově – a k tomu je samozřejmě dražší finančně. To se pak promítá i do cen, velkoobchodních a následně maloobchodních, u nás i v zahraničí.

Dovoz, velkoobchodní cena Cena za 1 kg v Kč
Začátek ledna 2020 Začátek června 2020 Zdražení v %
Kiwi volné 35,7 74,7 109,2
Mango 22,9 42,2 84,3
Mandarinky 32,4 58 79,0
Limetky 56,8 99,8 75,7
Jablka Granny Smith 32,1 54,2 68,8
Jablka Gala 22,9 35,2 53,7
Hrušky 28 42 50,0
Kiwi kusové (1 ks) 5,7 8,2 43,9
Pomeranče 22,7 29,6 30,4
Jablka Golden Delicious 22,1 28,4 28,5
Citrony 33,7 42,9 27,3
Grapefruity červené 27,5 32,1 16,7
Avokádo 21,9 24 9,6

Ruční práce sběračů a dalších pracovníků, kteří ovoce sklízí, je zatím jen obtížně nahraditelná technologiemi. Existují sice rybízové kombajny či setřasače višní či švestek určených k pálení, avšak návratnost těchto strojů je slabá. Běžní spotřebitelé, a tedy i obchodní řetězce navíc pochopitelně – a stále intenzivněji – tlačí na to, aby bylo prodávané ovoce co nejčerstvější. Čerstvost na pultu si ovšem žádá ruční práci v sadu či zahradě. A je nenahraditelná například pro sklizeň jablek či meruněk.

Ceny ovoce tak zůstanou na poměrně vysoké úrovni minimálně po celý letošní rok.

Autor je hlavní ekonom Czech Fund a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Ovoce se stává nedostupným luxusem. Zdražují i stavební práce

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Ceny ve stavebnictví stále rostou

Investoři i drobní stavebníci už mnoho měsíců doplácejí na rostoucí ceny ve stavebnictví, které jim výrazně zvyšují náklady. A nic se na tom stále nemění, zdražování stále pokračuje. Podle aktuálních dat Českého …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB