
Za poslední rok vzrostly útraty lidí za obědy v Česku o šest procent. Zatímco dříve se na růstu podílely zejména Praha a Brno, nyní jsou tahouny další krajská města, kde ještě poměrně nedávno ceny jídel i útraty stagnovaly. Vůbec nejvíce rostly obědové útraty v procentním vyjádření v posledním roce v moravských městech Ostravě, Olomouci a Jihlavě, ale nadprůměrně rostou třeba i v Ústí nad Labem.
Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu, který je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.
Malý růst zkraje roku
Stále platí, že nejdražší obědy jsou v Praze a v Brně, ale rozdíl mezi ostatními velkými městy se už nezvětšuje. Podle Danily Pedret ze společnosti Edenred to je ze dvou důvodů. „Jednak ceny surovin rostou stejnou měrou v celé zemi a promítají se do nákladů všech restaurací, zároveň ale i lidem v regionech roste životní úroveň,“ řekla Pedret. Zatímco v Praze vyšel průměrný oběd v březnu na bezmála 136 korun a v Brně na 127 korun, v nejlevnější Jihlavě a Olomouci to nebylo ani 111 korun. Průměrná cena je aktuálně padesát haléřů nad 120 korunami.
Na počátku letošního roku útraty za obědy tradičně stagnovaly, protože lidé jsou po svátcích v jídle střídmější a chodí na obědy méně. V březnu šly ovšem výrazně vzhůru. Z velké části je to dané náhlým růstem inflace, která byla nejvyšší za posledních šest let. Například brambory v březnu zdražily o 75 procent a máslo o 8,6 procenta.
„Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Na druhou stranu lidé jsou ochotni si připlatit, neboť se chtějí kvalitně najíst a nešetří,“ poznamenala Daniela Pedret. Část útraty totiž zákazníci dávají ze svého. Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní pohybuje kolem 100 korun. Za jeden oběd v hodnotě 120 korun si tak nyní Češi připlácejí asi 20 korun.
Nehygienické restaurace
Ačkoli jsou lidé ochotni si za obědy připlatit, hygienická úroveň mnohých restaurací není stále na odpovídající úrovni. Česká zemědělská a potravinářská inspekce provedla vloni v restauracích, bistrech, barech či cukrárnách 14 290 kontrol a zjistila zde 3 457 pochybení. Znamená to, že porušení právních předpisů tak inspektoři zjistili v každé čtvrté kontrolovatelné provozovně.
Kvůli tomu je právě oblast veřejného stravování nejproblematičtějším typy provozoven – platí to už od roku 2015. Pro nedodržení správné hygienické praxe inspektoři v uplynulém roce rovnou uzavřeli provozovnu v celkem 67 případech. Provozy společného stravování představovaly 37,6 procent všech uzavřených provozoven.
„I přes dílčí meziroční zlepšení zůstávají provozovny společného stravování segmentem, kde inspektoři nejčastěji zjišťují pochybení a jsou nuceni uzavírat provozovny pro nepřijatelný hygienický stav ohrožující zdraví spotřebitelů. Inspekce bude v intenzivních kontrolách pokračovat, aby chránila spotřebitele a napomáhala férovému a rovnému tržnímu prostředí,“ uvedl ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.
ženy dnes neumí uvařit pořádné jídlo, tak manžel musí zaplatit
v restauraci, protože se doma nenají