Ceny obědů rostou. Kde zaplatíme nejvíc a kde ušetříme?

Analýza
Ještě před třemi lety si stačilo vzít s sebou na oběd stokorunu. Dnes už byste se za to nenajedli. Podle takzvaného Ticket Restaurant Card Indexu vyšplhala v prosinci průměrná cena obědu v republice na rekordních bezmála 120 korun. Analýza obědového serveru menicka.cz je pro strávníky přívětivější, v poledne se prý najíme za průměrných 106 korun. Oba zdroje se shodují v tom, že nejdražší obědy se prodávají v Praze.
Nejdražší obědy se prodávají v Praze. Ilustrační foto: FAEI.cz

Ticket Restaurant Card Indexu se sestavuje z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. Data ukazují například to, že za jediný rok narostly ceny obědů o osm korun, během tří let dokonce o více než osmnáct korun.

Zdražování pokrmů má několik příčin, mezi něž patří zvyšování cen energií a surovin v čele se zeleninou, ale například rovněž zavedení elektronické evidence tržeb. Češi si ovšem zároveň vybírají dražší meníčka. „Restauratéři se již nebojí na obědový jídelníček zařadit jídla, která často stojí výrazněji přes sto korun a na jejichž přípravě se nešetří tolik jako v minulosti. Češi si tato jídla dopřávají stále častěji. Oběd pro nás už není spojen s povinností dostat něco do žaludku jako dříve, jdeme si na jídle pochutnat,“ tvrdí Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant ve společnosti Edenred.

PSALI JSME:
Přestávky na oběd jsou většinou povinné a neplacené

Nejdražší je Praha

Vůbec nejvíce lidé za jídlo v restauraci utrácejí v Praze, je to jediné místo v Česku, kde za oběd v průměru zaplatí přes 130 korun. Zároveň zde útraty i nejrychleji rostou – během tří let je to skoro o pětinu. Nejpomalejší je nárůst na severu Čech – během tří let se útraty v Ústeckém i Libereckém kraji zvýšily jen o přibližně 15 procent.

Že je Praha nejdražší, potvrzuje i analýza obědového serveru menicka.cz. I když její cena je poněkud nižší: oběd v hlavním městě vyjde na více než 117 korun. Server při sestavování svého indexu vychází z údajů téměř pěti tisíc gastronomických provozoven napříč republikou.

Oba zdroje se už ovšem neshodnou, kde jsou obědy nejlevnější. Ticket Restaurant Card Index uvádí, že za nejmenší obnos jsme se v prosinci najedli v Jihlavě (110,10 korun), Olomouci (110,80) a Ostravě (111,00). Podle serveru menicka.cz byl za poslední sledované období nejlevnější oběd v Liberci a Plzni, což jsou poslední dvě města, kde se průměrná cena držela těsně pod hranicí 100 korun.

PSALI JSME:
Další rána pro papírové stravenky, nastupuje Gusto Karta

Stravenky s vyšší hodnotou

Na růst cen a útrat reagují i firmy. Svůj příspěvek na stravování v uplynulém roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota „nejčastější“ stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí na 25 procent firem. Několik předchozích let přitom dominovaly stravenky osmdesátikorunové.

Firmy nyní podle Jiřího Brycha ze společnosti Edenred žádají rovněž stravenky v hodnotách 110 a 120 korun. „Tyto stravenky jsou stále žádanější. Souvisí to se snahou firem nabízet v době nízké nezaměstnanosti atraktivní a přitom daňově výhodné benefity. Takovým benefitem jsou stále častěji stravenky s nominální hodnotou, při které firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory,“ vysvětlil Brych.

Dodal, že hodnota takové ideální stravenky je dána vyhláškou ministerstva práce a sociálních věcí o sazbě stravného pro daný kalendářní rok. V loňském roce byla sazba stanovena na 118 korun, od ledna vstoupila v platnost nová vyhláška, která zvyšuje tuto hranici na 123 korun.

PSALI JSME:
Jak je to se stravným při pracovních cestách

Průměrné ceny obědů v prosinci 2018 (průměr v Kč)

Praha: 134,40
České Budějovice: 120,00
Plzeň: 119,60
Karlovy Vary: 114,50
Ústí nad Labem: 111,30
Liberec: 118,50
Hradec Králové: 117,00
Pardubice: 116,60
Jihlava: 110,10
Brno: 126,60
Zlín: 114,60
Olomouc: 110,80
Ostrava: 111,00
Česká republika, průměr: 119,80

Zdroj: Ticket Restaurant Card Index

PSALI JSME:
Velké srovnání platů a cen obědů. Nejdražší jsou jižní Čechy, nejlevnější Vysočina

Sdílet:
    • Dobrý večer, redakční systém vyhodnocuje komentáře s webovými adresami jako spam. Přesto díky za Váš příspěvek. Redakce

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Zaměstnání

Červený diplom pro kariéru nestačí

Kdo ze školy nosí samé jedničky a památkou na vysokou mu je červený diplom, nemá i přes studijní úspěchy nalajnovanou stejně zářnou kariéru. Důležitější jsou jiné přednosti, například umění spolupráce s ostatními kolegy.

Počet volných pracovních míst je rekordní

Míra nezaměstnanosti v ČR v únoru poklesla z lednové úrovně 3,3 na 3,2 procenta. Důvodem poklesu je začínající rozjezd sezónních prací ve stavebnictví či zemědělství při stále ještě přetrvávající sezónní poptávce po …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …

Partneři Portálu

NOOL
Rolovat nahoru