Ticket Restaurant Card Indexu se sestavuje z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. Data ukazují například to, že za jediný rok narostly ceny obědů o osm korun, během tří let dokonce o více než osmnáct korun.
Zdražování pokrmů má několik příčin, mezi něž patří zvyšování cen energií a surovin v čele se zeleninou, ale například rovněž zavedení elektronické evidence tržeb. Češi si ovšem zároveň vybírají dražší meníčka. „Restauratéři se již nebojí na obědový jídelníček zařadit jídla, která často stojí výrazněji přes sto korun a na jejichž přípravě se nešetří tolik jako v minulosti. Češi si tato jídla dopřávají stále častěji. Oběd pro nás už není spojen s povinností dostat něco do žaludku jako dříve, jdeme si na jídle pochutnat,“ tvrdí Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant ve společnosti Edenred.
Nejdražší je Praha
Vůbec nejvíce lidé za jídlo v restauraci utrácejí v Praze, je to jediné místo v Česku, kde za oběd v průměru zaplatí přes 130 korun. Zároveň zde útraty i nejrychleji rostou – během tří let je to skoro o pětinu. Nejpomalejší je nárůst na severu Čech – během tří let se útraty v Ústeckém i Libereckém kraji zvýšily jen o přibližně 15 procent.
Že je Praha nejdražší, potvrzuje i analýza obědového serveru menicka.cz. I když její cena je poněkud nižší: oběd v hlavním městě vyjde na více než 117 korun. Server při sestavování svého indexu vychází z údajů téměř pěti tisíc gastronomických provozoven napříč republikou.
Oba zdroje se už ovšem neshodnou, kde jsou obědy nejlevnější. Ticket Restaurant Card Index uvádí, že za nejmenší obnos jsme se v prosinci najedli v Jihlavě (110,10 korun), Olomouci (110,80) a Ostravě (111,00). Podle serveru menicka.cz byl za poslední sledované období nejlevnější oběd v Liberci a Plzni, což jsou poslední dvě města, kde se průměrná cena držela těsně pod hranicí 100 korun.
Stravenky s vyšší hodnotou
Na růst cen a útrat reagují i firmy. Svůj příspěvek na stravování v uplynulém roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota „nejčastější“ stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí na 25 procent firem. Několik předchozích let přitom dominovaly stravenky osmdesátikorunové.
Firmy nyní podle Jiřího Brycha ze společnosti Edenred žádají rovněž stravenky v hodnotách 110 a 120 korun. „Tyto stravenky jsou stále žádanější. Souvisí to se snahou firem nabízet v době nízké nezaměstnanosti atraktivní a přitom daňově výhodné benefity. Takovým benefitem jsou stále častěji stravenky s nominální hodnotou, při které firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory,“ vysvětlil Brych.
Dodal, že hodnota takové ideální stravenky je dána vyhláškou ministerstva práce a sociálních věcí o sazbě stravného pro daný kalendářní rok. V loňském roce byla sazba stanovena na 118 korun, od ledna vstoupila v platnost nová vyhláška, která zvyšuje tuto hranici na 123 korun.
Průměrné ceny obědů v prosinci 2018 (průměr v Kč)
Praha: 134,40
České Budějovice: 120,00
Plzeň: 119,60
Karlovy Vary: 114,50
Ústí nad Labem: 111,30
Liberec: 118,50
Hradec Králové: 117,00
Pardubice: 116,60
Jihlava: 110,10
Brno: 126,60
Zlín: 114,60
Olomouc: 110,80
Ostrava: 111,00
Česká republika, průměr: 119,80
Zdroj: Ticket Restaurant Card Index
Příspěvek byl odstraněn kvůli vulgaritě. Redakce
Doufám že se mi příspěvek už neztratí
Dobrý večer, redakční systém vyhodnocuje komentáře s webovými adresami jako spam. Přesto díky za Váš příspěvek. Redakce
ZA 100 MAM DOMA 2 OBĚDY