TISKOVÁ ZPRÁVA: Češi preferují hotovost

Česko jde proti celosvětovému trendu bezhotovostních plateb. Zatímco na světě je v průměru provedeno zhruba 65 % plateb bezhotovostně a 35 % v hotovosti, v České republice je tomu přesně naopak. K tématu bezhotovostních plateb dnes portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI.cz) zveřejnil analýzu.
Ilustrační foto: FAEI.cz

Česko jde proti celosvětovému trendu bezhotovostních plateb. Zatímco na světě je v průměru provedeno zhruba 65 % plateb bezhotovostně a 35 % v hotovosti, v České republice je tomu přesně naopak. K tématu bezhotovostních plateb dnes portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI.cz) zveřejnil analýzu.

Svět rychle směřuje k bezhotovostnímu platebnímu styku. Podle jedněch do otroctví, podle jiných k závěrečnému boji s drogovými mafiemi, finančními ekvilibristy a šedé ekonomice.

Češi ale raději hotovost. Preferuje ji 98 procent obchodníků a 89 procent zákazníků, citoval portál Markétu Šichtařovou z Next Finance. „Zatímco na světě je v průměru provedeno zhruba 65 % plateb bezhotovostně a 35 % v hotovosti, v České republice je tomu naopak,“ sdělil portálu FAEI.CZ  mluvčí ČNB Marek Zeman.

Ve Skandinávii, Izraeli, Jižní Koreji, Austrálii, Švýcarsku, USA však postupují zcela opačně. V Dánsku a v Norsku nemusí hotovost přijímat benzinky, restaurace, obchody, zdravotnická zařízení, ve Švédsku odstraňují bankomaty, většina bankovních poboček už nemá hotovostní přepážky a koncerty skupiny ABBA lze platit jen kartou, v USA se i příspěvky církvím platí elektronicky.

Dánsko od letoška přestalo tisknout bankovky a razit mince a chce je zcela stáhnout z oběhu do roku 2030. V ambiciózní Austrálii to výzkum Westpac Bank předpovídá už na rok 2022, podobnou prognózu však má i Norsko.

V Česku aktuálně koluje 510 miliard korun v bankovkách a mincích. V roce 2011 to bylo jen 390 miliard korun, takže trend je přesně opačný než v rozvinutých zemích, konstatoval portál. Na celkové peněžní zásobě v západních zemích se totiž hotovost podílí asi jen deseti procenty.

Další z rubriky [S] Pro média

U syndromu vyhoření platí, že nic na světě nevznikne náhle

Rozhovor
Syndrom vyhoření může postihnout každého. Podle lektorky společnosti 1. VOX a cvičitelky Pavly Svobodové nerozhoduje ani věk, ani povolání či pohlaví. „Na svých seminářích jsem se setkala s úspěšnými byznysmeny, s lidmi bez zaměstnání, ale i s lidmi velmi mladými a na první pohled zcela bezstarostnými, kteří syndromem vyhoření prošli,“ říká.