TISKOVÁ ZPRÁVA: Lidem by mohlo zbývat více peněz, ale žerou je státní dluhy

Dluhy ekonomicky nejmocnějších států světa jsou už takové, že brzdí jejich přirozený růst. Místo toho, aby lidem zůstávalo více peněz, které vydělají, a mohli je utrácet, jde velká část z nich na splátky veřejných deficitů. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) to řekla hlavní ekonomka České bankovní asociace (ČBA) Eva Zamrazilová.
Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace. Foto: ČBA

PRAHA, 9. 5. 2016 – Dluhy ekonomicky nejmocnějších států světa jsou už takové, že brzdí jejich přirozený růst.  Místo toho, aby lidem zůstávalo více peněz, které vydělají, a mohli je utrácet, jde velká část z nich na splátky veřejných deficitů. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) to řekla hlavní ekonomka České bankovní asociace (ČBA) Eva Zamrazilová.

Za velký problém hlavní ekonomka ČBA označila to, že devět zemí ekonomicky vyspělého světa má zadluženost přes padesát procent hrubého domácího produktu. „Musí se pak kvůli tomu zvyšovat daně,“ konstatovala a dodala, že fiskální politika nemá prostor k jakémukoliv manévrování. Snižování úrokových sazeb až k nule podle ní samo o sobě nemohlo vyvolat poptávku.

Zamrazilová potvrdila názor řady analytiků, že léta osvědčené ekonomické teorie najednou neplatí. Domnívá se, že ale začátek konce tradičního měnového systému to ještě není. „Tak daleko snad nejsme,“ zdůraznila. Podle ní má naše ekonomika stále dobré základy, i když, jak dodala, zadlužování Česka bylo v posledních letech děsivé.

Celý rozhovor s Evou Zamrazilovou i můžete přečíst zde.

Další z rubriky [S] Pro média

U syndromu vyhoření platí, že nic na světě nevznikne náhle

Rozhovor
Syndrom vyhoření může postihnout každého. Podle lektorky společnosti 1. VOX a cvičitelky Pavly Svobodové nerozhoduje ani věk, ani povolání či pohlaví. „Na svých seminářích jsem se setkala s úspěšnými byznysmeny, s lidmi bez zaměstnání, ale i s lidmi velmi mladými a na první pohled zcela bezstarostnými, kteří syndromem vyhoření prošli,“ říká.