TISKOVÁ ZPRÁVA: Stále více Čechů hraje o peníze

PRAHA, 8. září 2015 – Tři čtvrtiny respondentů, kteří se v minulém týdnu vyjádřili v anketě, jejíž výsledky zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI), se přiznaly k tomu, že sázejí v některé z her. Z toho polovina, celkem 38 % respondentů, sází pravidelně, ta druhá alespoň občas. Jen každý čtvrtý účastník ankety se nesnaží svůj rozpočet vylepšit výhrou.

Asi málokdo z těch, kteří sázejí se železnou pravidelností a s napětím sledují, zda jejich tipy či předtuchy jsou finančně odměněny, by se přiznali k závislosti. Na druhou stranu je nepochybné, že pravidelnost je prvním a základním krokem k vypěstování závislosti a notorické sázení má když ne zdravotní, tak sociální dopady srovnatelné s drogovou závislostí. Nedávná studie Psychiatrického centra Praha ukázala, že prohry, zadlužení, problémy a rozpad rodin v souvislosti s hraním ročně vyjdou zhruba na 16 miliard korun.

Podle vyjádření šéfa jedné ze sázkových kanceláří je z hlediska hrozící závislosti zásadní rozdíl mezi tím, jestli někdo tráví hodiny u herního automatu, nebo si koupí stírací los. Výroční zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti však podobné dělení stírá, protože problémové hraní nebo patologické hráčství se týká všech věkových skupin a typů sázek.

Vyšší míru rizika vykazují muži, kteří tvoří i velkou většinu léčených. Riziko je sice nejvyšší u technických her, takzvaných automatů, výherních hracích přístrojů, videoloterijních terminálů. Není zanedbatelné ale ani u on-line hraní a kurzového sázení.

V Česku lidí se závislostí na hraní automatů, hazardních on-line her či na sázení stoupá. Loni jich bylo podle výroční zprávy o hazardu kolem sto tisíc. Problémy s hraním mělo pak 440 000 osob.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz.

Další z rubriky

Místo zvyšování mezd se bude propouštět

Zaměstnanci se začínají bát o práci a přestávají žádat zaměstnavatele o zvyšování mezd. Zaměstnavatelé zas přichází o zakázky a musí hledat úspory. V důsledku tohoto vývoje se sníží tempo růstu mezd. Mnohým …

Jak je to letos s dividendami?

Na Pražské burze je hned několik společností, které vyplácejí slušnou dividendu. Jak to ale bude letos, kdy je hospodaření společností, obchodování a výplata ovlivněna pandemií a z ní vyplývající situací?

V práci mrtvého brouka nehrajte. Prodraží se to

Za chyby se platí, s tím většina z nás tak nějak počítá. Ale když opravdu dojde na placení, je rázem po vyrovnanosti. Zvlášť, když jsme udělali chyby v práci a namísto výplaty si domů neseme smutný účet jak z filmové komedie – vytažení, vysušení, odbahnění. Na náhradu za způsobenou škodu však zaměstnavatel nemá nárok automaticky. Na druhou stranu i pouhá nevšímavost nás může stát hodně draho.