TISKOVÁ ZPRÁVA: U dědictví uplatňujte výhradu soupisu majetku. Ochrání vás před dluhy zemřelého

I milionové dědictví vás může zruinovat. Manželé se mohou vydědit jednou větou v závěti. To jsou možné nepříjemné novinky v občanském zákoníku, o kterých se jen málo ví. V rozhovoru pro portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI) o nich hovoří místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala.
FOTO: FAEI

PRAHA, 11. 7. 2016 – I milionové dědictví vás může zruinovat. Manželé se mohou vydědit jednou větou v závěti. To jsou možné nepříjemné novinky v občanském zákoníku, o kterých se jen málo ví. V rozhovoru pro portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI) o nich hovoří místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala.

„Notář není detektiv, aby zjistil všechny dluhy zemřelého,“ upozorňuje Roman Fiala. A právě v dluzích spočívá zásadní riziko nynější zákonné úpravy dědictví. Dědic totiž přijetím dědictví přebírá veškeré dluhy příbuzného a nikoli jen dluhy do výše zděděného majetku, jako tomu bylo podle předchozího zákona.

„Nyní ale za závazky zemřelého odpovídáte i celým svým majetkem. Každému proto říkám, aby u notáře uplatnil výhradu soupisu majetku. To je krok, díky němuž se z této povinnosti vyvážete,“ zdůrazňuje v rozhovoru místopředseda Nejvyššího soudu, který již ví o případech dědiců, jež dědictví zruinovalo.

Další novinkou v občanském zákoníku je naprosto jednoduchá možnost vydědění mezi manželi. Stačí na to napsat do závěti větu, že dotyčný nedědí a je to. Žádné zdůvodňování není potřeba. Na rozdíl od dětí, u kterých je potřeba například svědecky doložit, že se zůstavitelem dlouhodobě neudržovaly kontakt.

Celý rozhovor s Romanem Fialou si můžete přečíst zde.

Další z rubriky [S] Tiskové zprávy

Dvouleté děti ve školkách? Obce pro ně nemají kapacitu

Novela školského zákona (561/2004 Sb.) z dílny předsedy školského výboru Poslanecké sněmovny Václava Klause ml. nalézá podporu obcí. Ty totiž v mnohých případech nemají kapacitu vhodnou pro umístění dvouletých dětí do mateřských školek. Novela nyní míří do výborů Poslanecké sněmovny.