TISKOVÁ ZPRÁVA: Vklady Čechů jistí 30 miliard, rezervu posiluje nový krizový fond

V případě, že by v Česku zkrachovala banka, stavební spořitelna, či družstevní záložna, vklady Čechů jistí celkem 30 miliard korun. Kromě toho od ledna letošního roku tuto rezervu posiluje ještě nový krizový fond. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) to řekla předsedkyně Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

V případě, že by v Česku zkrachovala banka, stavební spořitelna, či družstevní záložna, vklady Čechů jistí celkem 30 miliard korun. Kromě toho od ledna letošního roku tuto rezervu posiluje ještě nový krizový fond. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) to řekla předsedkyně Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

„Garanční systém v současné době disponuje finančními rezervami pro Fond pojištění vkladů ve výši 30 miliard korun. Rezervy převyšují požadavek stanovený evropskými směrnicemi pro systémy pojištění vkladů v EU (0,8% z objemu krytých vkladů),“ uvedla pro portál FAEI.cz Kadlecová. Podle ní jsou rezervy dostatečné.

Zdůraznila, že nový Fond pro řešení krize, zřízený od letošního ledna, slouží k investování prostředků, které mohou být použity v případě, kdy selhání finanční instituce nebude možné nebo vhodné řešit její likvidací nebo insolvencí.

Za dobu své existence vyplácel Fond pojištění vkladů náhrady vkladů v 21 případech, při kterých do konce roku 2015 poskytl náhrady vkladatelům dvanácti bank a pěti družstevních záložen v podobě sedmnácti řádných a čtyř dodatečných výplat v celkové výši 42,1 miliard korun více jak 330 tisícům klientů.

„Od letošního roku se změnil způsob výpočtu příspěvků. Základní výše příspěvku je vázána na objem finančních rezerv, jimiž příslušný fond aktuálně disponuje. Příspěvek také zohledňuje nejen objem krytých vkladů, ale i míru rizika, kterou daná pojištěná instituce podstupuje. S ohledem na to, že finanční rezervy FPV přesáhly minimální hodnotu danou evropskou směrnicí, bude odvod příspěvku stanoven ve výši 0,045% z objemu krytých vkladů. Jedná se o zhruba 900 miliónů korun,“ upřesnila pro portál FAEI.CZ šéfka Garančního systému finančního trhu.

Celý rozhovor s Renátou Kadlecovou najdete zde.

Další z rubriky [S] Pro média

U syndromu vyhoření platí, že nic na světě nevznikne náhle

Rozhovor
Syndrom vyhoření může postihnout každého. Podle lektorky společnosti 1. VOX a cvičitelky Pavly Svobodové nerozhoduje ani věk, ani povolání či pohlaví. „Na svých seminářích jsem se setkala s úspěšnými byznysmeny, s lidmi bez zaměstnání, ale i s lidmi velmi mladými a na první pohled zcela bezstarostnými, kteří syndromem vyhoření prošli,“ říká.