bool(false)

Češi v druhé kategorii. Proč jsou potraviny v Německu kvalitnější?

Analýza

Nechceme náhražky, ale skutečné jídlo. Tlak na Brusel ohledně rozdílné kvality potravin ve východních a západních zemích Evropské unie se zvyšuje. Mimořádný summit zemí Visegrádské čtyřky se v nejbližších dnech bude zabývat rozdílným složením „stejného jídla“ v obchodech v Česku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku oproti těm německým či rakouským. Několik aktuálních i starších testů skutečně potvrzuje, že kvalita mnohých potravin ve východoevropských supermarketech pokulhává za západoevropskými. I když to neplatí stoprocentně.

Testovaný margarín Rama obsahoval v německé verzi o deset procent víc tuku než ten český, ačkoli německý výrobek byl levnější. Reprofoto: Mojerama.cz

České ministerstvo zemědělství se chystá v první polovině letošního roku provést velké srovnání kvality potravin zakoupenými v Česku nebo na Slovensku s těmi z Německa či Rakouska. Chce tím získat důvěryhodné argumenty pro to, aby se Evropská unie už začala seriózně zabývat tím, proč je v mnoha východoevropských potravinách více náhražek. S velkou pravděpodobností se tento předpoklad potvrdí.

V RAKOUSKU A NĚMECKU KVALITNĚJI

Když nedávno podobný, i když nejspíš nikoli tak rozsáhlý test, dělala slovenská Státní veterinární a potravinářská správa, výsledek skončil podle předpokladů. Správa odebrala vzorky 22 potravin, které se prodávaly v obchodech v Bratislavě a v rakouských obcích Kitsee a Hainburg. Následná analýza posléze zjistila, že téměř u poloviny testovaných výrobků nadnárodních společností byly potraviny v Rakousku kvalitnější. Nejmarkantnější byl rozdíl u slazených nápojů, koření, sýrů, čaje a masných výrobků.

Podobně dopadl i test, která před dvěma lety zorganizovala europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), která se tomuto tématu dlouhodobě věnuje. „Nechala jsem otestovat 24 párů potravin a nápojů zakoupených v Česku a Německu. U třetiny vzorků test odhalil rozdílnou kvalitu,“ sdělila Sehnalová. Potraviny, zakoupené v několika supermarketech v Česku a v Drážďanech, zkoumala Vysoká škola chemicko-technologická. „Nákup jsme vždy prováděli v třech největších řetězcích na lokálním trhu,“ dodala Sehnalová.

KVALITA PODLE DTESTU

Vloni v létě prověřoval kvalitu potravin rovněž spotřebitelský časopis dTest. Porovnal 27 výrobků od velkých společností i vlastních značek obchodních řetězců v tuzemsku i zahraničí. Nejzajímavěji dopadl test při srovnávání výrobků obchodních řetězců Kaufland a Billa, které jsou pro každý trh vyráběny jinými společnostmi. V některých případech ze srovnání vyšly lépe české potraviny, jindy byl obsah totožný, ale nejčastěji české výrobky deklarovaly nižší kvalitu než rakouské či německé.

„Čeští zástupci měli rezervy především v obsahu důležitých složek, jakými jsou například maso a ovoce. Také jsme vypozorovali, že často deklarují i více přídatných látek. Například české toustové chleby ve srovnání s německými obsahovaly navíc konzervant a značně netradiční sójovou či fazolovou mouku. U celozrnných toustových chlebů pak byl výrazný rozdíl i v podílu celozrnné mouky. V německém byl 59 procent, v českém pak 19 procent,“ poznamenala šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.

Lépe než její rakouský protějšek ale dopadla tuzemská majonéza Clever. Oproti rakouské deklaruje česká verze vyšší obsah tuku a vaječných žloutků, a tak nepřekvapí, že dopadla lépe i v chuťovém porovnání.

KÁVA A „KÁVA“

Když před časem nechal prověřit vybrané potraviny deník MF Dnes, zjistil například, že v Česku se v době testování prodávala rozpustná káva Jacobs Krönung, která obsahovala o třetinu méně kofeinu než káva se stejným logem a názvem koupená v Německu.

Také margarín Rama obsahoval v německé verzi o deset procent víc tuku než ten český, ačkoli německý výrobek byl levnější. „Odlišné složení odpovídá dlouholetým preferencím či zvyklostem dané země. V Česku se Rama používá především na studenou kuchyni, v jiných státech i na vaření, pečení arestování, takže vyžaduje vyšší obsah tuku,“ vysvětlovala následně rozdílné složení společnost Unilever, výrobce tuku. Test ovšem také zjistil, že v totožných pizzách je v té české o polovinu méně salámu než v německé.

PROBLÉM DVOJÍ KVALITY

„Česká republika patří k zemím, které upozorňují na problém dvojí kvality potravin v Evropské unii. Je pro mě nepřijatelný stav, kdy se občanům v jednom státu nabízí zboží stejné značky ve stejném balení, ovšem v dramaticky jiné kvalitě než ve státu jiném. Měla by být pouze jedna kvalita v celé unii pro všechny, a to ta nejvyšší,“ nechal se pár dní před mimořádným summitem zemí Visegrádské čtyřky slyšet český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

A ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dodal: „Již koncem roku 2015 jsem požádal dopisem státy východní a střední části Evropské unie o informace, zda také na svém území registrují stížnosti na dvojí kvalitu potravin a zda podpoří iniciativu České republiky o otevření problematiky na Radě EU.“

CHUTĚ A TRADICE NEBO CENA?

Proč mají některé potraviny v jedné zemi jiné složení než v jiné? Někteří experti se domnívají, že to může být snaha maximálně stlačit ceny výrobků. Navíc v Česku nebo v jiných východoevropských zemích nefungují tak silné spotřebitelské organizace jako třeba v Německu.

Výrobci a obchodní řetězce dlouhodobě argumentují tím, že složení konkrétního výrobku odpovídá do značné míry místním chutím a tradicím. A odmítají, že by potraviny v jedné části Evropy byly méně kvalitní než jinde. Uvidíme, co ukáže rozsáhlý porovnávací test, k němuž se chystá české ministerstvo zemědělství.

Sdílet:
{{ comments.toggle_text }}

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Brigádníky nenaláká ani 150 korun na hodinu

Firmy už od konce dubna hledají brigádníky na nadcházející letní měsíce. Jenže zájem je malý, klesá. Lidé, kteří mají přece jen o brigády zájem, nedokáží zdaleka pokrýt všechna volná pracovní místa. Podle údajů …
Rolovat nahoru