
„Jako zástupci podnikatelů chápeme vážnost současné epidemiologické situace, nicméně musíme apelovat na ministerstvo zdravotnictví, aby začalo neprodleně diskutovat připravovaná restriktivní opatření se zástupci firem a podnikatelů,“ říká generální ředitelka asociace Eva Svobodová.
Zdroj: Nielsen
Podle garanta projektu AMSP „Moje restaurace“ a spolumajitele skupiny Hospodska Luboše Kastnera bude mít jakékoliv další výrazné omezení provozu gastronomických zařízení na tento již tak tvrdě zasažený sektor fatální dopady. „Proto je třeba diskutovat, jaká míra opatření je pro tuzemskou gastronomii ještě únosná. Nabízíme naše odborníky do poradních orgánů ministerstva, které řeší proticovidová opatření,“ říká.
Velkou část podniků drží nad vodou vládní programy na podporu zaměstnanosti, ty ale za pár týdnů končí. Pokud se situace nezmění, na přelomu roku přijde první vlna krachů hospod a restaurací, varuje asociace. Pohostinství stále potřebuje pomoc, obdobně jako hotely nebo lázně, kterým vláda připravila speciální podpůrné programy. Na pohostinství ale, jak se zdá, trochu zapomněla, dodávají lidé z AMSP.
Pandemie onemocnění covid-19 trvá již šest měsíců. Jak uvádějí představitelé asociace, není v silách drobných podnikatelů, kterých v gastronomii působí na 40 000, aby takto dlouhou krizi ekonomicky ustáli. Dopady na obor tuzemské gastronomie tak podle AMPS budou fatální a dlouhodobé.